Nieuws

Geen Amerikaanse astronauten meer op de Maan?

Geplaatst op 30-01-2010 om 16u11 door Bert Carrein - 2572 keer gelezen
Nieuws

In het begrotingsontwerp voor fiscaal jaar 2011 dat VS-president Barack Obama maandag aan het Congres zal voorleggen, wordt voorgesteld het programma om nog eens Amerikaanse astronauten naar de Maan te sturen, op te geven.

Dat schrijven vrijdag twee in Florida gevestigde kranten, Florida Today en de Orlando Sentinel, onder aanhaling van -anonieme- regeringsfunctionarissen en de Nasa.

Het Witte Huis wil dat het ruimtevaartagentschap andere prioriteiten kiest, zoals het uitwerken van commerciële diensten om VS-astronauten haar het ISS te sturen.

Hoewel Obama in zijn State of the Union nog aankondigde het mes te zullen zetten in wat hij als niet-essentiële begrotingsposten ziet (discretionary spending), zou de VS-president uitgaan van een verhoging van het budget voor ruimtevaart met zes miljard dollar over vijf jaar.

Dat is dan weer ruim onvoldoende om het Constellation-programma te betalen dat toenmalig president George Bush in 2004 lanceerde na de crash van de Columbia het jaar voordien, die een einde maakte aan het shuttleprogramma.

Constellation voorziet de terugkeer op de Maan van VS-astronauten tegen 2020, met de bedoeling de satelliet van de Aarde te gebruiken als wipplank richting Mars. Maar zoals wel vaker bij Bush gaapte een afgrond tussen belofte en financiële daad.

Zoals bij alle geplande "besnoeiingen" (of onvoldoende budgetverhogingen) op aan defensie gerelateerde posten dreigt harde oppositie. In het geval van de maanvluchten wordt de dwarsligger met dienst senator Bill Nelson. Die is dan wel, net als Obama, Democraat, maar vertegenwoordigt Florida en wil niet dat aan de vetpotten voor de Sunshine State wordt getornd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA lanceert op 17 juni twee maansondes tegelijk
Lees ook: Wat is de kleur van de Maan?
Lees ook: VS-ruimtevaartpionier ziet Maanbasis (nog) niet zitten
Lees ook: Einde Indiase maanmissie Chandryaan-1 door menselijke fout
Lees ook: Raketinslag op de Maan geslaagd
Lees ook: Eerste Chinese maansonde crasht op maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.