Nieuws

Saturnus' oeroude ringen

Geplaatst op 30-01-2010 om 16u15 door Bert Carrein - 4762 keer gelezen
Nieuws

Hoe oud zijn de ringen van Saturnus? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Eén mogelijkheid is, dat de ringen relatief recent in de geschiedenis van ons zonnestelsel werden gevormd, wellicht slechts zo'n 100 miljoen jaar geleden, als gevolg van het uiteenbreken van een hemellichaam ter grootte van De Maan dat te dicht bij Saturnus in de buurt kwam.

Aanwijzingen voor een jonge leeftijd voor de ringen komen van een eenvoudige stabiliteitsstudie van de ringen, en van het feit dat de ringen zo helder zijn en relatief onberoerd door talrijke inslagen van kleine donkere meteoren. Nieuwe aanwijzingen duiden echter op de mogelijkheid dat sommige van de ringen van Saturnus wellicht miljarden jaren oud zijn en dus bijna zo oud als Saturnus zelf.

Nadere inspectie van opnamen gemaakt door de in een baan rond Saturnus draaiende Cassini ruimtesonde tonen dat sommige ringdeeltjes in de ringen van Saturnus tijdelijk bijeenklonteren en botsen, waarbij vers helder ijs aan het oppervlak komt en de ringdeeltjes dus effectief worden gerecycled. In de onderstaande afbeelding, die eind oktober door Cassini werd gemaakt, zijn de ringen van Saturnus in hun ware kleuren weergegeven.

De helderwitte Tethys, een ijsmaan van Saturnus die waarschijnlijk zo wit is omdat hij wordt gezandstraald door een regen van ijs afkomstig van zustermaan Enceladus, is op de voorgrond zichtbaar tegen een achtergrond van donkerder ringen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Klimatologisch lijkt Titan wat op de Aarde
Lees ook: Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus
Lees ook: Vreemde structuur in ringen van Saturnus
Lees ook: Schaduwen op kantelende ringen Saturnus
Lees ook: Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar
Lees ook: Zware storm op Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.