Nieuws

Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?

Geplaatst op 31-01-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 4951 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen van het Max-Planck-Institut für Astronomie hebben een lichtzwak hemellichaam ontdekt en gefotografeerd dat in een baan om de ster GJ 758 draait. De geschatte massa van het object is 10 tot 40 maal zo groot als die van Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel.

Daarmee zou het ofwel een reuzenplaneet ofwel een bruine dwergster kunnen zijn. Maar één ding staat vast: met een temperatuur van ongeveer 330 graden Celsius is het de koelste begeleider die ooit bij een zonachtige ster is waargenomen. Het valt niet mee om foto's van planeten bij andere sterren te maken, ze verbleken volkomen bij de ster waar ze omheen draaien.

Daarom moeten sterrenkundigen hun toevlucht nemen tot trucs om het felle sterlicht te onderdrukken. In dit geval is dat gebeurd met een techniek die wordt genoemd. Daarbij wordt een aantal afzonderlijke opnamen zodanig gedraaid en bij elkaar opgeteld, dat het sterbeeldje wordt onderdrukt en het zwakke beeldje van de planeet juist versterkt wordt.

De begeleider van GJ 758 bevindt zich op een afstand die vergelijkbaar is met de afstand tussen onze zon en de planeet Neptunus. Dat hij veel warmer is dan Neptunus, wijst erop dat hij nog bezig is samen te trekken. Dat maakt het moeilijk om zijn massa precies vast te stellen. Daarom staat ook nog niet vast of het een planeet of een kleine, mislukte ster is.

Ook onzeker is of een ander lichtzwak object dat op de opname staat, ook om de ster draait of dat het een toevallig gefotografeerd achtergrondobject is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen
Lees ook: Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt
Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Extreem lichte bruine dwergen ontdekt
Lees ook: Bruine dwergen schaarser dan gedacht
Lees ook: Meest nabije bruine dwerg ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.