Nieuws

Enorme supernova door zwaarste sterren in het heelal

Geplaatst op 01-02-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 3572 keer gelezen
Nieuws

Een enorme sterexplosie die in 2007 is waargenomen lijkt het laatste levensteken te zijn geweest van een van de zwaarste sterren in het heelal. Dat blijkt uit berekeningen die Israëlische sterrenkundigen in Nature publiceren.

Onderzoek van het spectrum van de supernova, die bekend staat als SN 2007bi, wijst erop dat de ster op het moment van de ontploffing zeker 100 keer zo zwaar moet zijn geweest als onze zon. Omdat zware sterren aan het eind van hun bestaan veel materie verliezen, betekent dit dat de ster oorspronkelijk nog aanzienlijk zwaarder moet zijn geweest.

Mogelijk bedroeg zijn geboortemassa zelfs 200 zonsmassa's. Dat zou hem, achteraf gezien, tot de zwaarste ster maken die we kennen. Normaal gesproken laten zware sterren na een supernova-explosie een zwart gat of neutronenster achter. Maar paradoxaal genoeg gebeurt dat bij de allerzwaarste sterren waarschijnlijk niet.

De omstandigheden in de kern van zo'n ster zijn dermate extreem, dat energierijke fotonen (stralingsdeeltjes) spontaan in elektronen en positronen (kleine materiedeeltjes) veranderen. Door deze omzetting verandert de kern in een reusachtige thermonucleaire bom die de ster volledig aan flarden blaast.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dubbele supernova ontdekt
Lees ook: Supernova uit zeventiende eeuw achterhaald
Lees ook: Supernovatype Ia lijkt echt te bestaan
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt
Lees ook: Supernova's krijgen extra zetje door nieuwe zwarte gaten
Lees ook: Een nieuw type supernova ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.