Nieuws

Het einde van het heelal door uitputting?

Geplaatst op 03-02-2010 om 18u04 door Bert Carrein - 8740 keer gelezen
Nieuws

Het heelal raakt langzaam uitgeput. Sterren komen geleidelijk zonder brandstof te zitten, en sterrenstelsels storten ineen tot zwarte gaten. Maar hoe ver is dit proces gevorderd? Volgens Australische onderzoekers aanzienlijk verder dan tot nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit hun berekeningen van de zogeheten entropie - een maat voor de wanorde - van het heelal. Hoe groter de entropie, des te minder energie is er beschikbaar.

De Australische wetenschappers hebben alle bijdragen aan de entropie bij elkaar opgeteld en kwamen uit op een getal dat dertig keer zo groot was als eerdere schattingen. Dat is voornamelijk te wijten aan de bijdragen van de superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels.

Als het heelal lang genoeg bestaat, zal er uiteindelijk een toestand ontstaan waarbij alle energie gelijkmatig over de ruimte verdeeld is. Op dat moment zal de entropie van het heelal haar maximale waarde hebben bereikt en komt de temperatuur overal dicht bij het absolute nulpunt te liggen.

Hoe lang het nog duurt voor het zover is, is nog onbekend. De onderzoekers beschouwen hun resultaat dan ook als een eerste stap: het is hun uiteindelijke doel om te berekenen hoe lang het onvermijdelijke einde nog op zich laat wachten.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: Waar komt het stof in de ruimte vandaan?
Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Nieuwe infraroodkaart van de sterrenhemel
Lees ook: Fenomenen zoals Aarde-Maan zijn zeldzaam
Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.