Nieuws

Raadselachtig stofspoor ontdekt in planetoïdengordel

Geplaatst op 06-02-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 2864 keer gelezen
Nieuws

Met behulp van een geautomatiseerde telescoop in New Mexico (VS) is een opmerkelijk stofspoor waargenomen in de planetoïdengordel - de grote verzameling rotsachtige hemellichamen tussen de banen van Mars en Jupiter. Volgens deskundigen zou dit wel eens het eerste directe bewijs kunnen zijn voor een recente botsing tussen twee planetoïden.

Het stofspoor, dat de aanduiding P/2010 A2 heeft gekregen, doet denken aan de staart van een komeet. Maar de heldere 'kop' die een komeet doorgaans vertoont ontbreekt. Wel is aan het ene uiteinde van het stofspoor een enkele honderden meters groot object ontdekt. Sterrenkundige David Jewitt van de universiteit van Californië in Los Angeles denkt dat dit wel eens een groot brokstuk zou kunnen zijn dat is overgebleven na de botsing tussen twee planetoïden.

Het stof dat bij deze botsing is vrijgekomen, zou onder invloed van de druk van de zonnestraling tot een lange deeltjeswolk zijn uitgerekt. Als het stofspoor inderdaad op die manier is ontstaan, heeft de botsing waarschijnlijk pas een paar weken geleden plaatsgevonden. Maar de oorzaak zou ook een andere kunnen zijn. Bekend is dat er in de planetoïdengordel een aantal inactieve kometen rondzwerft.

Het zou kunnen dat een van deze ijsklompen onder invloed van zonnewarmte een wolk van gas en stof heeft uitgestoten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen welke van beide verklaringen de juiste is.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus
Lees ook: Zonnestelsel opgang boven Vuureiland
Lees ook: Inwendige van de Aarde verschilt met dat van Mars en Vesta
Lees ook: Zonnestelsel ouder dan voorheen gedacht
Lees ook: Uitkijken naar moment dat Voyager 1 zonnestelsel verlaat
Lees ook: Duizend interessante objecten voorbij Neptunus' baan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.