Nieuws

Het Aristarchus plateau

Geplaatst op 02-02-2010 om 18u01 door Bert Carrein - 5283 keer gelezen
Nieuws

Verankerd in de uitgestrekte lavavelden van de Oceanus Procellarum op de Maan ligt het Aristarchus Plateau. De heldere inslagkrater bij een hoek van het plateau is Aristarchus, een jonge, 42 km wijde en 3 km diepe krater. Daar links boven bevindt zich de slechts iets kleinere en met lava volgelopen Herodotus krater.

Een vallei of rille die waarschijnlijk uitgesneden werd door snelstromende lava of het gevolg is van een ingestorte lavatunnel, Vallis Schröteri begint net rechts van Herodotus en kronkelt ongeveer 160 km over het plateau, om uiteindelijk richting de bovenkant van de afbeelding af te buigen.

Het Aristarchus Plateau zelf is als een rechthoekig eiland met een diameter van 200 km, dat tot wel zo'n 2 km boven het vlakglooiende oppervlak van de Oceaan der Stormen uitrijst. De bovenstaande afbeelding werd vastgelegd met een telescoop vanuit een achtertuin in Buffalo, New York (VS).

Het contrast van de lichtergetinte ejecta rondom Aristarchus met het omringende donkere, gladde, met lava bedekte oppervlak doet denken aan meer vertrouwde besneeuwde taferelen op planeet Aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Alan Friedman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe maanvoertuigen ontwikkeld
Lees ook: Asteroïde inslag op de Maan
Lees ook: China lanceert nog dit jaar tweede sonde naar de Maan
Lees ook: Simulatie van maanstof
Lees ook: NASA gaat water op de maan zoeken
Lees ook: LRO onthult recente geologische activiteit op de maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.