Nieuws

Pleiaden en Sterrenstof

Geplaatst op 04-02-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 6874 keer gelezen
Nieuws

Zuisend door een kosmische stofwolk op een afstand van slechts 400 lichtjaar, zijn de lieflijke Pleiaden oftewel het Zevengesternte bekend vanwege hun opvallende blauwe reflectienevels. Deze opmerkelijke groothoek (3°) opname van het gebied toont de beroemde stercluster rechts van het midden, terwijl het de minder bekende stoffige reflectienevels daar dichtbij voor het voetlicht brengt, over een gebied met een doorsnede van meer dan 20 lichtjaar.

In dit geval is er geen oorzakelijk verband tussen de zustersterren en de kosmische stofwolken — ze passeren toevallig beide door het zelfde gebied van de ruimte. Maar sterrenkundigen hebben onlangs met behulp van infrarooddetectoren een stofschijf ontdekt die daadwerkelijk bij een jonge ster in de Pleiaden, HD 23514, behoort.

Men schat dat de schijf die HD 23514 omringt vergelijkbaar is qua afmeting met het gebied waarin zich in ons Zonnestelsel de rotsachtige planeten bevinden, en dat de schijf waarschijnlijk uit puin bestaat dat samenhangt met het proces via welke zich rotsachtige planeten vormen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Tony Hallas

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Complexe gasbollen
Lees ook: NGC 602 en verder weg
Lees ook: De Poolster komt terug tot leven
Lees ook: Superhete ster ontdekt
Lees ook: Sterren, Melkwegstelsels, en Komeet Tempel 1
Lees ook: Superoude ster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.