Nieuws

"NASA moet private sector betrekken in ruimtevaart"

Geplaatst op 03-02-2010 om 18u25 door Bert Carrein - 2112 keer gelezen
Nieuws

Dat de regering Obama het Constellation-programma voor bemande vluchten naar de Maan en Mars heeft geschrapt, betekent helemaal niet dat de NASA zijn ambities in verband met bemande ruimtevaart heeft opgeborgen. Dat zegt administrateur-generaal van de NASA Charles Bolden.

"Wij moeten investeren in fundamenteel nieuwe ruimtevaarttechnologie en in nieuwe manieren om de dingen te doen, indien we een op de lange termijn leefbaar ruimtevaartprogramma willen ontwikkelen", zei de ex-astronaut die gezagvoerder was van Dirk Frimout toen die in 1992 met het Amerikaanse ruimteveer Atlantis de eerste Belg in de ruimte werd. "Wij geven bemande ruimtevaart niet op", zei Bolden uitdrukkelijk.

Zijn voorganger Mike Griffin heeft de beslissing om Constellation op te geven wel heftig bekritiseerd. Hij zei dat dit het einde van het Amerikaanse leiderschap in de ruimte betekent.

Bolden, het eerste zwarte hoofd van de NASA, zei dat er decennialang te weinig is geïnvesteerd in de ontwikkeling van ruimtetechnologie, wat tot een serieus technologisch deficit heeft geleid. "Een van de manieren om de NASA te revitaliseren, om van het ruimtevaartbureau een motor van innovatie te maken, en een rol te spelen in bemande vluchten voorbij de aardbaan, is juist de private sector erbij te betrekken. Het idee is niet nieuw, maar eerder een idee waarvoor het tijdstip is aangebroken."

"Dit is het juiste ogenblik en de juiste richting die het (ruimtevaart)bureau moet inslaan in dit nieuw tijdperk", viel topman David Thompson van raket- en satellietbouwer Orbital Sciences hem bij.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgische bijdrage aan STEREO
Lees ook: NASA heeft communicatieproblemen
Lees ook: Meer middelen voor NASA
Lees ook: Toch nog toekomst voor spaceshuttle?
Lees ook: Dawn-missie afgelast
Lees ook: Alan Stern stapt op bij NASA

Bekijk alle berichten uit deze categorie.