Nieuws

Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster

Geplaatst op 24-02-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 2260 keer gelezen
Nieuws

Een van de sterren van het beroemde dubbelstersysteem Algol is de bron van een reusachtige magnetische lus. Dat blijkt uit onderzoek met een wereldwijd netwerk van gevoelige radiotelescopen. Algol bevindt zich op een afstand van 93 lichtjaar.

Hij bestaat uit een ster van ongeveer drie zonsmassa's en een lichtere begeleider die op een afstand van minder dan 10 miljoen kilometer om elkaar wentelen. Vanaf de aarde gezien schuiven de om elkaar draaiende sterren bij elke omloop voor elkaar langs, wat in regelmatige helderheidsvariaties resulteert die gemakkelijk waarneembaar zijn met het blote oog.

De pas ontdekte magnetische lus ontspringt aan de polen van de lichte begeleider en wijst steeds in de richting van de zware ster. Vermoed wordt dat de enorme omvang ervan te danken is aan de getijwerking van de begeleidende ster. Ook onze zon kent van deze magnetische (of coronale) lussen, maar die zijn beduidend kleiner.

Volgens de onderzoekers kan het bestaan van de 'reuzenlus' de uitbarstingen op röntgen- en radiogolflengten helpen verklaren die eerder bij Algol zijn waargenomen. Volgens hen is de kans groot dat in andere dubbelstersystemen soortgelijke magnetische structuren bestaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Artistieke impressie van het dubbelstersysteem Algol gecombineerd met de afbeelding in radiogolven.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: De Poolster komt terug tot leven
Lees ook: Het grotere plaatje
Lees ook: Gifrode kwal of massieve ster?
Lees ook: Exoplaneet doet ster ompolen
Lees ook: Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit

Bekijk alle berichten uit deze categorie.