Nieuws

Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'

Geplaatst op 18-02-2010 om 20u24 door Bert Carrein - 1610 keer gelezen
Nieuws

Bij onderzoek met de Japans/Amerikaanse röntgensatelliet Suzaku is in twee supernovaresten 'fossiele straling' van de supernova-explosie ontdekt. Dankzij deze straling kan zelfs nu, duizenden jaren na dato, nog worden vastgesteld hoe heet de inmiddels sterk afgekoelde supernovaresten ooit zijn geweest.

Volgens de onderzoekers wijst de waargenomen röntgenstraling erop dat de supernova-explosies plaatsvonden in een relatief gasrijke omgeving. Dit gas is mogelijk door de ster zelf uitgestoten vóór deze supernova werd. Een zware ster verliest tegen het eind van zijn bestaan namelijk veel materie, waardoor een omhullende cocon van gas en stof ontstaat.

Als de ster uiteindelijk explodeert, gaan er hevige schokgolven door de cocon, waardoor deze wordt verhit tot temperaturen van meer dan 50 miljoen graden. En hierdoor raken de aanwezige atomen van bijvoorbeeld silicium en zwavel al hun elektronen kwijt. Na de explosie koelt een supernovarest sterk af, maar door de uitdijing van het gas is de dichtheid ervan zo laag geworden, dat de 'naakte' atoomkernen niet zo snel meer elektronen kunnen invangen.

Hierdoor blijft het gas ook duizenden jaren na de supernova-explosie nog een bron van röntgenstraling.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Extreme supernova waargenomen
Lees ook: Keplers Supernovarest in Röntgenstraling
Lees ook: Supernova in M100
Lees ook: Supernova uit zeventiende eeuw achterhaald

Bekijk alle berichten uit deze categorie.