Nieuws

Extreme supernova waargenomen

Geplaatst op 21-02-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2432 keer gelezen
Nieuws

Tussen de bijna tweehonderd verre supernova-explosies die een Amerikaanse onderzoeksteam tussen 2002 en 2007 heeft waargenomen, blijkt een extreem exemplaar te zitten. Supernova Y-155 lijkt zijn leven te zijn begonnen als een ster die maar liefst tweehonderd keer zo zwaar was als onze zon.

Zijn explosie kwam op gang doordat zijn inwendige dermate heet werd dat straling veranderde in paren van deeltjes en antideeltjes. Y-155 ontplofte ongeveer zeven miljard jaar geleden, toen het heelal ongeveer half zo oud was als nu. Pas in november 2007 bereikte het licht van de explosie een grote telescoop in het noorden van Chili. Op het hoogtepunt van de explosie zond Y-155 honderd miljard keer zo veel energie uit als onze zon.

Supernova-explosies van dit type ontstaan normaal gesproken als de kern van een zware ster onder zijn eigen gewicht ineenstort doordat de nucleaire brandstof opraakt. Bij een ster van 150 tot 300 zonsmassa's wordt de materie in de kern echter zó heet dat op een gegeven moment straling wordt omgezet in elektronen en positronen. Door het wegvallen van de stralingsdruk stort de sterkern ineen, waardoor de aanwezige materie nóg heter wordt en er nog meer deeltjesparen worden gevormd.

Dit lawine-effect resulteert in een hevige supernova-explosie. Sterren van dit kaliber kunnen alleen ontstaan uit gas dat weinig of geen elementen zwaarder dan helium bevat. Y-155 wordt dan ook beschouwd als een relatief laat voorbeeld van de hevige supernova-explosies die het heelal in zijn begintijd teisterden.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Supernova uit zeventiende eeuw achterhaald
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Twee supernovae kort na elkaar
Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Verste supernova ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.