Nieuws

Astronomen bekijkt Eta Carinae van dichterbij

Geplaatst op 10-02-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 2104 keer gelezen
Nieuws

Met behulp van adaptieve optiek, die het beeldvertroebelende effect van de aardatmosfeer tegengaat, heeft een internationaal team van sterrenkundigen een detailrijke opname gemaakt van de naaste omgeving van de zware ster Eta Carinae. Deze ster was in april 1843 het toneel van een enorme uitbarsting die twintig jaar duurde.

Bij die uitbarsting is naar schatting twintig zonsmassa's aan materie de ruimte in geblazen en het resultaat is nog steeds waarneembaar: een compacte wolk van lichtend gas die de Homunculusnevel wordt genoemd. Met behulp van de Gemini South-telescoop in Chili is het hart van die Homunculusnevel nader bekeken. Binnen de gasnevel blijkt nóg een lichtende gaswolk aanwezig te zijn, die Kleine Homunculus is gedoopt. Volgens de onderzoekers zou deze het overblijfsel kunnen zijn van een kleinere uitbarsting van Eta Carinae, die aan het eind van de 19de eeuw is waargenomen.

Eta Carinae bevindt zich op een afstand van ongeveer 8000 lichtjaar en bestaat uit ten minste twee sterren, waarvan de grootste zeker honderd maal zo zwaar is als onze zon. De nog onbegrepen uitbarsting die de ster halverwege de 19de eeuw onderging kan worden beschouwd als een mislukte supernova-explosie. Dat neemt niet weg dat Eta Carinae naar verwachting binnen een miljoen jaar alsnog een echte supernova zal worden.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Enorme supernova dreigt aarde in toekomst te vernietigen"
Lees ook: Supernova slingert brokstukken weg aan enorme snelheden
Lees ook: Zwakke supernovae gerelateerd aan gammaflitsen?
Lees ook: Dubbele supernova ontdekt
Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Merkwaardige tweelingsupernova

Bekijk alle berichten uit deze categorie.