Nieuws

Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard

Geplaatst op 14-02-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 1409 keer gelezen
Nieuws

Het merkwaardige 'uitsteeksel' dat het sterrenstelsel Arp 192 op een opname uit 1964 vertoont, blijkt niet bij dat stelsel te horen. Uit nader onderzoek blijkt dat het uitsteeksel het lichtspoor van een toevallig op de voorgrond passerende planetoïde was. Arp 192 maakt deel uit van de atlas van merkwaardig gevormde sterrenstelsels, die de sterrenkundige Halton Arp in 1966 samenstelde.

Deze atlas was gebaseerd op opnamen die met de 5-meter telescoop op Palomar Mountain - destijds de grootste ter wereld - waren gemaakt. De rechte streep op de opname van Arp 192 werd lange tijd beschouwd als een zogeheten 'jet': een straalstroom van materie die uit de kern van het stelsel afkomstig was.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsNadat hij had vernomen dat op een detailrijke amateuropname uit 2008 geen spoor van de 'jet' te vinden was, startte de Amerikaanse sterrenkundejournalist Jeff Kanipe vorig jaar zijn eigen onderzoek. Ook op recente professionele opnamen bleek de streep spoorloos te zijn: de 'jet' was verdwenen. Omdat echte 'jets' niet zomaar verdwijnen, moest de oorzaak elders worden gezocht.

Uiteindelijk bleek dat planetoïde 84447, die overigens pas in 2002 officieel werd ontdekt, op de dag van de opname in 1964 precies vóór Arp 192 langs trok. Als eerbetoon voor deze ontdekking draagt de planetoïde nu de naam Jeffkanipe.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Snelst draaiend object in zonnestelsel
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros
Lees ook: Kleine planetoïden kunnen binnenin hete ovens zijn
Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia
Lees ook: Planetoïde bestaat uit drie delen
Lees ook: Hubble-telescoop spot bizar X-vormig object

Bekijk alle berichten uit deze categorie.