Nieuws

Saturnussikkel gefotografeert door Cassini

Geplaatst op 12-02-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 5335 keer gelezen
Nieuws

Saturnus vertoont nooit schijngestalten — vanaf de Aarde gezien althans. Maar vanaf een grotere afstand van de Zon gezien kan de majestueuze reuzenplaneet verschijnen als een smalle sikkel. Deze afbeelding van een Saturnussikkel in natuurlijke kleuren werd afgelopen mei gemaakt door de Cassini ruimtesonde.

De opname toont de van de Zon afgekeerde, onverlichte kant van Saturnus' majestueuze ringen — eveneens een uitzicht dat nooit vanaf de Aarde waar te nemen is. Afgebeeld zijn vele van Saturnus' fotogenieke wonderen, zoals de subtiele kleuren van de wolkenbanden, de complexe schaduwen van de ringen die op de planeet vallen, de schaduw die de planeet op de ringen werpt, de manen Mimas (op 2 uur volgens de wijzers van de klok), Janus (op 4 uur), en Pandora (op 8 uur).

Naarmate Saturnus zijn equinox in 2009 nadert worden de ringschaduwen kleiner en bewegen deze richting de evenaar. Tijdens equinox worden de ringen, gezien vanaf de Aarde, nagenoeg onzichtbaar en projecteren slechts een extreem dunne schaduwlijn op de planeet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnussikkel
Lees ook: Cassini's blik op Saturnus' maan Rhea
Lees ook: Vreemde, pulserende poollichten op Saturnus
Lees ook: Saturnus vertoont raadselachtige warme plek
Lees ook: Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus
Lees ook: Patronen in de ringen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.