Nieuws

Nachtlichtende wolken boven Zweden

Geplaatst op 10-02-2010 om 15u09 door Bert Carrein - 2568 keer gelezen
Nieuws

Soms is het nacht op de grond, maar nog dag hoog in de lucht. Op het moment dat de om zijn as draaiende Aarde de Zon verduistert, zie je de zonsondergang het eerst op grondniveau en daarna op steeds grotere hoogte. Dat is waarom, net na zonsondergang op de grond, de Zon vaak nog de wolken daarboven beschijnt.

Onder normale omstandigheden is dan misschien een mooie zonsondergang te zien, maar veel zeldzamere nachtlichtende wolken zweven zó hoog in de atmosfeer (op een hoogte van wel 80 km) dat ze tot lang nadat het donker is te zien zijn. 4 jaar geleden in de zomer, ruim na zonsondergang, baadde een netwerk van nachtlichtende wolken, hieronder afgebeeld, het landschap nabij Vallentuna (Zweden) in een kleurrijke maar ietwat ontstemmende gloed.

Hoewel men denkt dat nachtlichtende wolken bestaan uit kleine met ijs bedekte deeltjes, is er nog veel onbekend over hun eigenschappen en hun onstaan. De Zweedse Odin en NASA's AIM satellieten werden gelanceerd om deze wolken te helpen bestuderen.

Recente aanwijzingen duiden er op dat in ieder geval sommige nachtlichtende wolken het gevolg zijn van bevroren waterdamp uitgestoten tijdens de lancering van Space Shuttles.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: P-M Hedén

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het verhaal van de sterren van Orion
Lees ook: Een mooie Trifidnevel
Lees ook: De nachthemel versierd
Lees ook: Doe mee aan de Nacht van de Nacht sterrentelling!
Lees ook: Eerste openstelling Volkssterrenwacht Orion
Lees ook: Is de Poolster de helderste ster?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.