Nieuws

Eigenaardig melkwegstelselpaar Arp 87

Geplaatst op 20-02-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 4612 keer gelezen
Nieuws

Sterren, gas en stof strekken zich uit over meer dan 75.000 lichtjaar en vormen een kosmische verbinding tussen de twee melkwegstelsels die samen het eigenaardige paar vormen dat gecatalogiseerd staat als Arp 87. Deze verbinding is een sterke aanwijzing dat deze twee enorme stersystemen elkaar zó dicht zijn gepasseerd dat ze sterke getijdekrachten ondergingen als gevolg van hun wederzijdse zwaartekracht.

De vele jonge blauwe sterclusters in het face-on spiraalstelsel NGC 3808A (rechts in beeld) — ontstaan in een enkele geboortegolf van sterren — leveren aanvullend bewijs voor dit idee. Het verwrongen edge-on spiraalstelsel links (NGC 3808B) lijkt te zijn opgerold in de materie die de twee stelsels met elkaar verbindt en getooid met een merkwaardige polaire ring.

Hoewel dergelijke interacties miljarden jaren aanhouden, zullen herhaaldelijke nabije ontmoetingen uiteindelijk waarschijnlijk tot gevolg hebben dat beide stelsels versmelten tot één enkel, groter stelsel. Hoewel dit scenario onwaarschijnlijk lijkt, denkt men dat botsingen en versmeltingen veel voorkomen, en Arp 87 één van de stadia vertegenwoordigt in dit proces.

Arp 87 staat op een afstand van ongeveer 300 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Leo (Leeuw). Het opvallende edge-on spiraalstelsel uiterst links is waarschijnlijk een verder weg gelegen achtergrondstelsel en heeft niets te maken met de botsing.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, en het Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2403 vanaf Subaru
Lees ook: Andromeda slurpt sterren van naburige stelsels op
Lees ook: M 31: Het Andromedastelsel
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672

Bekijk alle berichten uit deze categorie.