Nieuws

De Sloan Grote Muur: Grootst bekende structuur?

Geplaatst op 24-02-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 11382 keer gelezen
Nieuws

Wat is de grootst bekende structuur? Het antwoord op die vraag hangt er misschien van af hoe je "structuur" definieert. Een samenscholing van een enorm aantal melkwegstelsels die bekend staat als de Sloan Grote Muur werd ontdekt in de Sloan Digital Sky Survey en is een goede kandidaat.

De Sloan Grote Muur is te zien in deze digitaal gereconstrueerde kaart die de dichtheid van melkwegstelsels laat zien in de Two Degree Field survey van melkwegstelsels. In de kaart zijn melkwegstelsels weergegeven die dichterbij staan dan één miljard lichtjaar, wat overeenkomt met een roodverschuiving van ongeveer 0,1. De Sloan Grote Muur (zie label) is meer dan één miljard lichtjaar lang, langer dan enig andere structuur die men ooit gemeten heeft.

Critici wijzen er echter op dat de Sloan Grote Muur eigenlijk niet zou moeten worden beschouwd als een samenhangende structuur, omdat hij op dit moment niet door zijn eigen zwaartekracht bijelkaar wordt gehouden en delen ervan wellicht nooit gravitationeel gebonden zullen worden.

Maar niettemin is de schoonheid van de grote-schaal structuur in het nabije Heelal van melkwegstelsels duidelijk in deze afbeelding, waarin tevens meerdere enorme superclusters — clusters van clusters van melkwegstelsels — zichtbaar zijn. Daartoe behoren bijvoorbeeld de gedeeltelijk zichtbare Shapley, Pisces-Cetus, en Horologium-Reticulum superclusters van melkwegstelsels.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: W. Schaap (Universiteit van Groningen) et al., 2dF Galaxy Redshift Survey

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Intergalactisch hoogtepunt
Lees ook: Planeten in wording
Lees ook: Bewoonbare super-Aarde ontdekt
Lees ook: X-MM Newton en Chandra zien botsing van clusters
Lees ook: Zeer compacte sterrenstelsels gevonden
Lees ook: Lichtsnelheid is misschien overschreden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.