Nieuws

Computersystemen ISS uitgevallen

Geplaatst op 14-06-2007 om 16u07 door Bert Carrein - 1679 keer gelezen
Nieuws

Update 8h: De NASA heeft laten weten er geen problemen mee te hebben de crew van het ISS in de huidige omstandigheden achter te laten. Nochtans zijn de levensonderhoudssystemen nog steeds niet terug aan de praat, alhoewel er wel vooruitgang geboekt wordt. Inmiddels is ook de derde ruimtewandeling begonnen. Naast het herstellen van het inmiddels beruchte scheurtje zal ook een connectie van het nieuwe zonnepaneel terug ontkoppeld worden. De NASA vermoedt dat de aansluiting hiervan mogelijk de oorzaak van de computercrash geweest is.

Update 19h: Alhoewel de berichtgeving van de NASA nogal karig is, melden verschillende nieuwsbronnen dat de computers gedeeltelijk terug aan de praat zijn. Vanmiddag zou een Russische oriëntatiecomputer als eerste succesvol zijn opgestart, maar de procedure veroorzaakte wel een vals brandalarm dat de astronauten vroegtijdig wekte. De voorbereiding voor het geplande vervolg van de missie gaat in elk geval normaal door. Inmiddels is in Franssprekende contreien een rel ontstaan rond een foutje van het Agence France-Presse, dat vrijdagavond in een per ongeluk gepubliceerd just in case artikel gemeld heeft dat Atlantis bij de lancering ontploft was.

Vanochtend zijn de Russische boordcomputers van het ISS, die de water- en zuurstofvoorziening regelen, uitgevallen. Dit betekent concreet dat in deze situatie de voorraden binnen 56 opgebruikt zullen zijn. Het lijkt duidelijk dat Atlantis het ISS in deze omstandigheden niet kan verlaten. Volgens de NASA kan de missie eventueel met (nog) een dag verlengd worden, indien het euvel zo verholpen zou kunnen worden. Is dat niet het geval, dan is het in het slechtste geval niet onmogelijk dat de driekoppige bemanning naar de aarde moet terugkeren. De oorzaak van de crash ligt mogelijk bij het nieuwe zonnepaneel dat eerder deze week geïnstalleerd werd. Hierbij is de stroomvoorziening aangepast.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Twee ruimtewandeling geen compleet succes
Lees ook: Nieuwe zonnepanelen ISS ontplooid
Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: Nieuwe hoofdbemanning naar het ISS gelanceerd
Lees ook: Bemanning ISS moest schuilen voor afval
Lees ook: Frank De Winne gaat voor 6 maand naar het ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.