Nieuws

Gezagvoerster noemt Marssimulatie "groot succes"

Geplaatst op 24-02-2010 om 20u48 door Bert Carrein - 1852 keer gelezen
Nieuws

Conflicten tussen de teamleden en koppen als 'Op Mars waren ze dood geweest': een mens zou geneigd zijn om de Belgische Marssimulatie in de woestijn van het Amerikaanse Utah niet meteen een overdonderend succes te noemen.

Nancy Vermeulen, die eerder deze maand het gezag voerde over de groep, ziet het anders. Ze bevestigt dat er binnen de zeskoppige groep "wel eens een woordje is gevallen maar dat dit deel uitmaakt van het experiment".

"We wilden kijken hoe mensen van totaal uiteenlopende achtergrond en leeftijd twee weken in een capsule zouden werken en leven alsof het op Mars was", zegt ze in een reactie op mediaberichten over ruzie binnen het team.

Bovenop de "pure wetenschappelijke experimenten", bijvoorbeeld naar stofdeeltjes in de atmosfeer, "was het grootste experiment onszelf", zegt Vermeulen. De simulatie moest meer leren over hoe het er psychologisch aan toe gaat bij zo'n missie. "Uiteraard zijn er spanningen en conflicten. Maar het gaat erom die op te lossen. We hebben er veel uit geleerd, en de 'vluchtleiding' ook".

"Er zijn 25 livecontacten geweest met scholen en sterrenkundige verenigingen in België. Frank De Winne, onze peter, belde ons tijdens de missie op en feliciteerde ons met ons werk. Public outreach in de ruimtevaart is heel belangrijk, want het is de jeugd van vandaag, die over 30 jaar effectief een missie naar Mars zal uitvoeren", aldus de gezagvoerster. Er zijn 17 "ruimtewandelingen" gemaakt, onder andere om bodemstalen te nemen en te kijken hoe men zelf voedsel kan kweken tijdens een lange reis naar Mars.

Volgens de wetenschapster bij het KMI was de simulatie een groot succes, zowel qua wetenschappelijke experimenten als qua public outreach.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA wil missies naar Mars voortzetten
Lees ook: Week 5: Mensen op Mars (deel 2)
Lees ook: Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem
Lees ook: Zo moet Marsjeep Curiosity landen op de Rode Planeet
Lees ook: Mysteries rond methaan op Mars
Lees ook: Atmosfeer wordt warmer door stofstorm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.