Nieuws

Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken

Geplaatst op 04-03-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 3529 keer gelezen
Nieuws

Net als voorgaande jaren heeft het Amerikaanse tijdschrift Science een top tien van belangrijke wetenschappelijke doorbraken samengesteld. Op de eerste plaats staat de ontdekking van de fossiele overblijfselen van Ardipithecus ramidus, een vroege voorouder van de mens. Maar ook drie sterrenkundige onderwerpen zijn hoog genoteerd.

Het hoogst staat de detectie van een nieuwe klasse van pulsars (rondtollende neutronensterren) door de gammasatelliet Fermi. Er blijkt een voorheen onbekende soort pulsars te bestaan die geen waarneembare radiostraling uitzendt zoals de meeste soortgenoten, maar wél gammastraling. Deze ontdekking doet vermoeden dat er vele honderden tot nu toe onbekende gammapulsars in het Melkwegstelsel zijn.

De tweede sterrenkundige doorbraak van 2009 is de ontdekking van water op de maan door LCROSS. In oktober ontdekte deze maansonde sporen van waterdamp en -ijs in de puinwolk die opstoof toen een rakettrap opzettelijk neerstortte in een diepe krater bij de zuidpool van de maan. En ten slotte haalde ook de geslaagde laatste onderhoudsbeurt van de Hubble-ruimtetelescoop (nog net) de top tien.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste pulsar voor LOFAR
Lees ook: Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Pulsar ontdekt met gewone huiscomputer
Lees ook: Vreemd object bij pulsar ontdekt
Lees ook: Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch

Bekijk alle berichten uit deze categorie.