Nieuws

Toch geen exoplaneet?

Geplaatst op 28-02-2010 om 17u59 door Bert Carrein - 2639 keer gelezen
Nieuws

Eén van de meer dan 400 planeten die sterrenkundigen de afgelopen jaren bij andere sterren hebben ontdekt, kan weer van de lijst worden geschrapt. Het betreft de 'exoplaneet' bij de nabije ster VB 10, die in mei van dit jaar werd ontdekt.

Deze ontdekking gebeurde met een andere techniek dan de meeste andere exoplaneten, namelijk door heel nauwkeurig de positie van zijn moederster te meten. Daarbij werd een kleine schommelbeweging ontdekt, die op de aanwezigheid van een zes Jupitermassa's zware planeet zou duiden. Maar nu hebben andere onderzoekers vastgesteld dat deze ontdekking op een misverstand moet berusten.

Zij hebben dezelfde ster nu bekeken op de manier waarop de meeste exoplaneten ontdekt zijn, namelijk door naar het spectrum van de ster te kijken. Als de ster daadwerkelijk zou schommelen, zou dat tot regelmatige verschuivingen van de lijnen in dat spectrum moeten leiden. Maar er zijn geen verschuivingen te zien die aan een planeet van zes Jupitermassa's toegeschreven kunnen worden.

Deze ontwikkeling doet denken aan de vermeende ontdekking van planeten bij de Ster van Barnard, in 1963 door de Nederlandse sterrenkundige Peter van de Kamp, die op een instrumenteel effect bleek te berusten.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spitzer bestudeert exoplaneet
Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Corot missie wordt met 3 jaar verlengd
Lees ook: Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.