Nieuws

Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen

Geplaatst op 02-03-2010 om 18u00 door Bert Carrein - 2318 keer gelezen
Nieuws

Waarnemingen van het gepolariseerde licht afkomstig van een zogeheten gammaflits wijst erop dat grootschalige magnetische velden een cruciale rol spelen bij deze hevige explosies. Gammaflitsen worden doorgaans in verband gebracht met extreem hevige supernova-explosies.

Het materiaal dat bij zo'n explosie wordt weggeblazen, bereikt snelheden die in de buurt van de lichtsnelheid komen. De uiterst snelle deeltjes verlaten de ontploffende ster in de vorm van twee smalle bundels, en iets soortgelijks geldt voor de gammastraling. Hierdoor is een gammaflits tot op zeer grote afstand waarneembaar, maar alleen als zo'n bundel toevallig in de richting van de aarde wijst.

Onduidelijk is nog op welke manier de materiedeeltjes tot deze enorme snelheden worden versneld. De sleutel tot de verklaring zou wel eens kunnen liggen bij de magnetische velden die op 2 januari jl. met een camera van de Liverpool Telescope op het Canarische eiland La Palma zijn waargenomen.

Volgens de betrokken sterrenkundigen zijn deze magnetische velden verantwoordelijk voor de versnelling en bundeling van de gasdeeltjes die bij deze explosie vrijkwamen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed
Lees ook: Oorsprong van straalstromen van blazars ontdekt
Lees ook: Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron
Lees ook: Enorme kosmische uitbarsting doet Swift satelliet tiltslaan
Lees ook: 13 miljard oude explosie in het heelal waargenomen
Lees ook: Natuurlijke deeltjesversnellers in sterrenstelsel NGC 253

Bekijk alle berichten uit deze categorie.