Nieuws

De Olifantenslurfnevel in IC 1396

Geplaatst op 02-03-2010 om 11u03 door Bert Carrein - 2906 keer gelezen
Nieuws

Net als een illustratie in een galactisch Precies Zó Verhaal slingert de Olifantenslurfnevel zich door het complex van emissienevels en jonge stercluster IC 1396, te vinden in het hoge, verre sterrenbeeld Cepheus. Natuurlijk is de slurf van déze kosmische olifant meer dan 20 lichtjaar lang.

Het kunstmatiggekleurde vergezicht werd vastgelegd door smalbandfilters die alleen het licht doorlaten dat wordt uitgezonden door waterstof (weergegeven in groen), zwavel (rood), en zuurstof (blauw) atomen in het gebied. De resulterende composietafbeelding benadrukt de heldere, naar achteren verwaaide kammen die verdichtingen van koel interstellair stof en gas begrenzen.

Dergelijke ingebedde, donkere, sliertige wolken bevatten het ruwe materiaal waaruit sterren worden geboren en verbergen de sterembryo's die nog omhuld worden door het verduisterende stof. Op bijna 3000 lichtjaar afstand beslaat het relatief zwakke IC 1396 complex een groot gebied, zo'n 5 graden, aan de hemel. Het beeldveld in deze dramatische close-up omspant een ½ graad, oftewel ongeveer de afmeting van de Volle Maan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De Olifantenslurfnevel in IC 1396
Credit & Copyright: Brian Lula

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Straalstromen in de Orionnevel
Lees ook: De kleurrijke wolken van Rho Ophiuchi
Lees ook: Hete sterren in de Rosettenevel
Lees ook: De fee van de Adelaarsnevel
Lees ook: De Tulp in de Zwaan
Lees ook: De Sluiernevel ontsluierd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.