Net als een illustratie in een galactisch Precies Zó Verhaal slingert de Olifantenslurfnevel zich door het complex van emissienevels en jonge stercluster IC 1396, te vinden in het hoge, verre sterrenbeeld Cepheus. Natuurlijk is de slurf van déze kosmische olifant meer dan 20 lichtjaar lang.
Het kunstmatiggekleurde vergezicht werd vastgelegd door smalbandfilters die alleen het licht doorlaten dat wordt uitgezonden door waterstof (weergegeven in groen), zwavel (rood), en zuurstof (blauw) atomen in het gebied. De resulterende composietafbeelding benadrukt de heldere, naar achteren verwaaide kammen die verdichtingen van koel interstellair stof en gas begrenzen.
Dergelijke ingebedde, donkere, sliertige wolken bevatten het ruwe materiaal waaruit sterren worden geboren en verbergen de sterembryo's die nog omhuld worden door het verduisterende stof. Op bijna 3000 lichtjaar afstand beslaat het relatief zwakke IC 1396 complex een groot gebied, zo'n 5 graden, aan de hemel. Het beeldveld in deze dramatische close-up omspant een ½ graad, oftewel ongeveer de afmeting van de Volle Maan.
De Olifantenslurfnevel in IC 1396
Credit & Copyright: Brian Lula
Bron: http://www.apod.nl
Lees ook: De Grote Carinanevel
Lees ook: De Helm van Thor in H-alpha
Lees ook: De Noordamerika en Pelikaan nevels
Lees ook: De Grote Magelhaanse Wolk in gloeiend gas
Lees ook: NGC 6164: Een bipolaire emissienevel
Lees ook: Hubble neemt spectaculaire foto van Tarantulanevel
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »