Nieuws

IC 5067 in de Pelikaannevel

Geplaatst op 28-02-2010 om 18u40 door Bert Carrein - 3343 keer gelezen
Nieuws

De opvallende kam van emissie, die in dit schilderachtige hemellandschap voor het voetlicht wordt gebracht, is gecatalogiseerd als IC 5067. Deze ongeveer 10 lichtjaar lange structuur maakt deel uit van een grotere emissienevel, waarvan de uitgesproken vorm de populaire naam De Pelikaannevel opleverde, en volgt de kromming van de kop en nek van die kosmische pelikaan.

Dit kunstmatig gekleurde vergezicht vertaalt de alom aanwezige gloed van nauwe emissielijnen van atomen in de nevel in een kleurenpalet dat populair werd door afbeeldingen die door de Hubble Ruimtetelescoop van stervormingsgebieden werden gemaakt. De fantastische donkere vormen die dit ½° wijde beeldveld bevolken zijn wolken van koel gas en stof, die werden vormgegeven door de winden en straling van hete, massieve sterren.

Close-ups van sommige van die gebeeldhouwde wolken tonen duidelijke tekenen van pas geboren sterren. De Pelikaannevel, die zelf gecatalogiseerd is als IC 5070, staat zo'n 2000 lichtjaar van ons vandaan. Kijk om hem te vinden ten noordoosten van de heldere ster Deneb in het hoogvliegende sterrenbeeld Cygnus (Zwaan).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Antonio Fernández

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Tarantulanevel
Lees ook: Een halo voor NGC 6164
Lees ook: Een infrarode Trifidnevel
Lees ook: De Medusanevel
Lees ook: M8: De Lagunenevel
Lees ook: De Olifantenslurfnevel in IC 1396

Bekijk alle berichten uit deze categorie.