Nieuws

De Melk-Weg

Geplaatst op 01-03-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2116 keer gelezen
Nieuws

Geïnspireerd door een bezoek aan Fort Davis in Texas, thuisbasis van het McDonald Observatorium en donkere nachthemelen, creëerde fotograaf Larry Landolfi dit boeiende fantasie-uitzicht. De composietafbeelding suggereert dat De Melkweg een hemels verlengde is van een verlaten plattelandsweg.

Natuurlijk verwijst de naam voor ons melkwegstelsel, De Melkweg (of Via Lactea in het Latijn), naar het uiterlijk als van een melkachtige band of pad langs de hemel. Ons bijvoeglijk naamwoord galactisch en het engelse woord galaxy zijn direct afgeleid van het Griekse woord voor "melk" (γάλακτος – galaktos).

De zwaklichtende band langs de hemel, op een maanloze nacht zichtbaar vanaf een plek zonder lichtvervuiling — maar niet zo kleurrijk als in deze afbeelding —, is het gevolg van het gezamelijke licht van talloze sterren langs het vlak van ons melkwegstelsel, te zwak om individueel te ontwaren.

Het diffuse sterlicht wordt doorsneden door de donkere vegen gevormde door verduisterende galactische stofwolken. In het begin van de 17e eeuw richtte Galileo zijn telescoop op De Melkweg en verkondigde dat deze bestond uit ontelbare sterren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Larry Landolfi

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Omega Centauri: De grootste bekende bolhoop
Lees ook: Magelhaense wolken niet zo simpel als gedacht
Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts
Lees ook: Lyride Meteoor en Melkweg
Lees ook: Melkweg omringd door donkere materie?
Lees ook: Melkweg doorkliefd met waterstofgas

Bekijk alle berichten uit deze categorie.