Nieuws

Mars Express scheert langs Phobos

Geplaatst op 04-03-2010 om 19u19 door Bert Carrein - 1674 keer gelezen
Nieuws

De onbemande Europese sonde Mars Express is woensdag op 67 km voorbij de mysterieuze Marsmaan Phobos gescheerd, zo hebben wetenschappers van het Europese Riumtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Nooit is een door mensenhanden gebouwd ruimtetuig zo dichtbij de satelliet van de Rode Planeet gekomen.

De scheervlucht van de in 2003 gelanceerde sonde was een uitstekende gelegenheid om het gravitatieveld van Phobos te meten en meer te weten te komen over de interne structuur. Zo bleek onder meer dat het zwaartekrachtveld van de maan de sonde maar enkele mm per seconde uit koers sloeg.

Uit alle verzamelde data hopen vorsers meer te leren over de oorsprong van de meer dan 100 miljoen km van ons verwijderde maan. Het gaat vermoedelijk om een asteroïde uit de vroege ontstaansperiode van planeten die daarop is 'gevangen' door de gravitatie van de Rode Planeet. Andere hypotheses zijn dat Phobos samen met Mars is ontstaan ofwel dat de maan zich heeft gevormd uit brokstukken die bij de inslag van een grote meteoriet in een baan rond de planeet zouden zijn geslingerd.

Het onderzoek van de Phobos door de Mars Express duurt nog tot 26 maart.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lawines op Mars gefotografeerd
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter in baan om Mars
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter werkt weer
Lees ook: Geen contact meer met Mars Global Surveyor
Lees ook: Toch leven op Mars?
Lees ook: Mars Express scheert voorbij marsmaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.