Nieuws

Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs

Geplaatst op 06-03-2010 om 09u45 door Bert Carrein - 4083 keer gelezen
Nieuws

Sterrenstelsels zijn normaal gesproken vrij "sociaal" want ze hangen rond in groepen en gaan ook vaak in interactie met elkaar. Maar sommige sterrenstelsels lijken daar niet - of niet meer - aan mee te doen, zo blijkt uit een foto van de Hubble Ruimtetelescoop en is meegedeeld door het Hubble Informatiecentrum in Garching.

De Amerikaans-Europese Hubble zoomde in op het enorme en heldere elliptisch sterrenstelsel ESO 306-17 dat zich op 500 miljoen lichtjaar van ons bevindt. Er zijn ook tal van andere sterrenstelsels te zien, maar die bevinden zich ver op de voor- of achtergrond. ESO 306-17 lijkt eigenwijs te zijn.

Zijn eenzaamheid heeft hij waarschijnlijk aan zichzelf te danken: in de loop van miljarden jaren heeft hij alle kleinere stelsels die te dicht in zijn buurt kwamen, opgeslokt.

Wetenschappers gebruiken de foto onder meer om te zoeken naar de eventuele nabije aanwezigheid van ultracompacte dwergstelsels, de schamele restanten van stelsels die het slachtoffer zijn geworden van deze kosmische bullebak.

Overigens zijn er ook aanwijzingen dat onze eigen Melkweg talrijke kleinere sterrenstelsels die zich te dichtbij waagden, heeft verorberd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 1097: Een spiraalstelsel met een centraal oog
Lees ook: Stervorming in nabij stelsel loopt ten einde
Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Groepen stelsels draaien in zelfde richting
Lees ook: Hyperactieve sterrenstelsels in het vroege heelal gevonden
Lees ook: Arp 188 en de Getijdestaart van het Kikkervisje

Bekijk alle berichten uit deze categorie.