Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs

Geplaatst op 06-03-2010 om 09u45 door Bert Carrein - 3421 keer gelezen
Nieuws

Sterrenstelsels zijn normaal gesproken vrij "sociaal" want ze hangen rond in groepen en gaan ook vaak in interactie met elkaar. Maar sommige sterrenstelsels lijken daar niet - of niet meer - aan mee te doen, zo blijkt uit een foto van de Hubble Ruimtetelescoop en is meegedeeld door het Hubble Informatiecentrum in Garching.

De Amerikaans-Europese Hubble zoomde in op het enorme en heldere elliptisch sterrenstelsel ESO 306-17 dat zich op 500 miljoen lichtjaar van ons bevindt. Er zijn ook tal van andere sterrenstelsels te zien, maar die bevinden zich ver op de voor- of achtergrond. ESO 306-17 lijkt eigenwijs te zijn.

Zijn eenzaamheid heeft hij waarschijnlijk aan zichzelf te danken: in de loop van miljarden jaren heeft hij alle kleinere stelsels die te dicht in zijn buurt kwamen, opgeslokt.

Wetenschappers gebruiken de foto onder meer om te zoeken naar de eventuele nabije aanwezigheid van ultracompacte dwergstelsels, de schamele restanten van stelsels die het slachtoffer zijn geworden van deze kosmische bullebak.

Overigens zijn er ook aanwijzingen dat onze eigen Melkweg talrijke kleinere sterrenstelsels die zich te dichtbij waagden, heeft verorberd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Voorlopers van een reuzenstelsel gevonden
Lees ook: Een melkwegstelsel is geen komeet
Lees ook: Stoflanen in kleurrijke foto van Messier 96
Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Hubble neemt foto van zeldzaam sterrenstelsel
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 1350

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben al 2 mensen een reactie achtergelaten

Mercurius Geplaatst op 11-04-2011 om 17u22 - Quote

sterrenstelsels op de voorgrond zouden groter moeten zijn, of is ESO 306-17 zo veel groter dan de anderen?

Arthur Geplaatst op 11-04-2011 om 22u05 - Quote

heb wat opgezocht en het blijkt dat ESO 306-17 zo en 1 miljoen lichtjaar in diameter heeft en de melkweg is zo en 100 000 lichtjaar in diameter dus dat betekent dat ESO 306-17 10 keer groter is dan de onze.

AND THAT IS BIG !!! smiley

(op wikipedia staat 1 miljard lichtjaar maar dat lijkt mij en beetje veel want als je er 27,4 van naast elkaar zou zetten dan heb je heel de diameter van het universum smiley