Nieuws

Vierde Chinese ruimtehaven ten vroegste operationeel in 2014

Geplaatst op 10-03-2010 om 19u58 door Bert Carrein - 1813 keer gelezen
Nieuws

De vierde Chinese lanceerbasis, Wenchang, komt pas tussen 2014 en 2015 in dienst, en niet in 2013 zoals eerder was aangekondigd. Dat werd gezegd op de Chinese televisiezender CCTV.

Gelegen in een bos van kokospalmen aan de noordoostelijke kust van het tropisch eiland Hainan, wordt Wenchang de eerste Chinese ruimtehaven op een lage breedtegraad, met name slechts 19 graden ten noorden van de Evenaar. Hoe dichter naar de Evenaar toe, hoe minder brandstof draagraketten moeten meenemen om een satelliet in een geosynchrone baan te brengen.

Daardoor zijn er ook zwaardere geostationaire kunstmanen mee te nemen. Bovendien zal volgens CCTV de levensduur van een op Wengchang gelanceerde satelliet tot drie jaar langer zijn, omdat er minder brandstof nodig is om van de voorlopige baan, waarin het tuig wordt uitgezet, naar de definitieve positie te vliegen.

De maximale nuttige lading van Chinese raketten zal met 7,4 procent of meer dan 300 kilo toenemen in vergelijking met een lancering op de drie andere lanceerbasissen.

Vermoedelijk zal Wengchang het vertrekpunt worden voor de nieuwe Lange Mars-V draagraket die nu in ontwikkeling is en die in 2014 in dienst zou komen.

De andere drie Chinese lanceerbasissen zijn Jiuquan op de grens van de provincie Gansu met Binnen-Mongolië, Taiyuan in de noordelijke provincie Shanxi en Xichang in de zuidewesteljike provincie Sichuan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China vervroegt eerste lancering naar de Maan
Lees ook: China lanceert eind 2010 nieuwe maansonde
Lees ook: Nieuwe Chinese lanceerbasis pas vanaf 2014
Lees ook: Gevechtspiloot wordt eerste Chinese ruimtewandelaar
Lees ook: Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten
Lees ook: Shenzhou VII succesvol afgerond

Bekijk alle berichten uit deze categorie.