Nieuws

Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?

Geplaatst op 13-03-2010 om 10u45 door Bert Carrein - 8422 keer gelezen
Nieuws

Het zou weleens kunnen dat een gigantische object — ver buiten de baan van Neptunus aan de rand van ons zonnestelsel — de oortwolk stoort en kometen afvuurt naar het binnenste van het zonnestelsel. De impact van die kometen op onze planeet zou vergelijkbaar zijn met die van de asteroïde die de dinausurus 65 miljoen jaar geleden definitief van de aardbodem veegde.

Volgens wetenschappers zou de bizarre ster rond de zon cirkelen en ervoor zorgen dat kometen de Aarde bombarderen met 'sneeuwballen' - lees: kometen. Deze 'bruine dwerg', die tot vijf keer de grootte van Jupiter zou meten, zou om de 26 miljoen jaar verantwoordelijk zijn voor massavernietiging. Een bruine dwerg is een bepaald soort type ster die bij zijn ontstaan niet genoeg maasa had om in zijn binnenste aan kernfusie te doen en dus licht uit te stralen.

NASA-wetenschappers bedachten de ster met de bijnaam 'Nemesis'. Dit hemellichaam zou onzichtbaar zijn omdat ze enkel infraroodlicht afstraalt en ongelooflijk ver van ons verwijderd is. Nemesis zou in een baan van 25.000 keer de afstand tussen de zon en de Aarde rond ons zonnestelsel draaien. Haar wentelingen in het melkwegstelsel sleuren door de aantrekkingskracht ijzige stenen uit de Oortwolk met zich mee, dat is een wolk van miljarden kometen die nog eens twee keer verder dan Nemesis van ons verwijderd is.

Deze 'sneeuwballen' worden op de Aarde geworpen als kometen en veroorzaken daarbij een verwoesting die zo groot is als die van de op de Aarde ingeslagen asteroïde, die 65 miljoen jaar geleden het einde van de dinosaurus betekende.

Wetenschappers van de NASA denken nu Nemesis te kunnen opsporen met een nieuwe warmtegevoelige telescoop, die in januari het luchtruim begon af te speuren. Verwacht wordt dat er zo'n duizend bruine dwergsterren zullen gevonden worden binnen een afstand van 25 lichtjaar van de zon. De telescoop zond alvast een foto naar de Aarde van een komeet die mogelijk uit de Oortwolk afkomstig is.

De eerste aanwijzing voor het bestaan van Nemesis was de gekke omwenteling van de dwergster Sedna. Volgens wetenschappers kan de ongewone ovale wenteling van 12.000 jaar enkel verklaard worden door de aanwezigheid van een enorm hemellichaam. Mike Brown, die Sedna in 2003 ontdekte, zegt het volgende: "Sedna is een heel vreemd object. Het zou er niet moeten zijn. Het kan maar op één manier en dat is dat een of andere reus het heeft weggeschopt."

Professor John Matese van de University of Louisiana in Lafayette, beweert dat de meeste kometen uit hetzelfde gedeelte van de Oortwolk stammen. "Er is statistisch belangrijk bewijsmateriaal om te stellen dat de concentratie van kometen kan veroorzaakt zijn door een kompaan van de zon."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe dwergplaneet krijgt naam van Hawaiiaanse godin
Lees ook: De Aarde of Mars?
Lees ook: "Ons zonnestelsel wordt als een rat door slang ongeslokt"
Lees ook: Inwendige van de Aarde verschilt met dat van Mars en Vesta
Lees ook: 570 miljoen voor asteroïdestof
Lees ook: Nog een planeet in ons zonnestelsel?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.