Nieuws

Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie

Geplaatst op 13-03-2010 om 10u48 door Bert Carrein - 1810 keer gelezen
Nieuws

De Belg Jerome Clevers is een van de vier overgebleven kandidaten om in een "container" in Moskou een volledige vlucht naar Mars te simuleren, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Het Mars-500 experiment is een zware test naar het menselijk uithoudingsvermogen.

ESA selecteerde de laatste vier Europese kandidaten. Van de vier zullen er uiteindelijk twee echt deelnemen aan de simulatie waarvoor het viertal al met alle andere "bemanningsleden" traint in het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP) dat zich op de medische en psychologische kant van bemande ruimtevaart toespitst.

Mars-500 start deze zomer in een speciaal gebouwde menselijke habitat in het IBMP, met 'aan boord' zes mensen. De naam komt van 250 dagen om naar de Rode Planeet te vliegen, er 30 dagen op te werken en 240 dagen om terug te keren naar huis.

Bovenop de technische uitdagingen voor een bemand retourtje Mars speelt volgens ESA ook de menselijke factor een erg belangrijke rol: "Hoe kan men het best mensen selecteren en voorbereiden om mentaal en fysiek een ruimtevlucht van minstens anderhalf jaar te doorstaan in een gesloten ruimte, steeds tegen dezelfde gezichten aankijkend, doorlopend onder stress en geïsoleerd van familie en vrienden."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europa stelt ambitieuze missie naar Mars uit
Lees ook: Enorme duinen op Mars verplaatsen zich
Lees ook: NASA en ESA gaan samen naar Mars reizen
Lees ook: Asteroïde-inslag maakte van Mars dode planeet
Lees ook: Mineralen en geschiedenis van Mars
Lees ook: Marsmaan Phobos volgende bestemming?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.