Nieuws

Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie

Geplaatst op 13-03-2010 om 10u48 door Bert Carrein - 2055 keer gelezen
Nieuws

De Belg Jerome Clevers is een van de vier overgebleven kandidaten om in een "container" in Moskou een volledige vlucht naar Mars te simuleren, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt. Het Mars-500 experiment is een zware test naar het menselijk uithoudingsvermogen.

ESA selecteerde de laatste vier Europese kandidaten. Van de vier zullen er uiteindelijk twee echt deelnemen aan de simulatie waarvoor het viertal al met alle andere "bemanningsleden" traint in het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP) dat zich op de medische en psychologische kant van bemande ruimtevaart toespitst.

Mars-500 start deze zomer in een speciaal gebouwde menselijke habitat in het IBMP, met 'aan boord' zes mensen. De naam komt van 250 dagen om naar de Rode Planeet te vliegen, er 30 dagen op te werken en 240 dagen om terug te keren naar huis.

Bovenop de technische uitdagingen voor een bemand retourtje Mars speelt volgens ESA ook de menselijke factor een erg belangrijke rol: "Hoe kan men het best mensen selecteren en voorbereiden om mentaal en fysiek een ruimtevlucht van minstens anderhalf jaar te doorstaan in een gesloten ruimte, steeds tegen dezelfde gezichten aankijkend, doorlopend onder stress en geïsoleerd van familie en vrienden."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Toch geen inslag op Mars
Lees ook: Schommelingen zorgen voor ijstijden op Mars
Lees ook: Valles Marineris: De Grand Canyon van Mars
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: Mars was langdurig nat
Lees ook: Gedetailleerde foto van marsmaan Phobos

Bekijk alle berichten uit deze categorie.