Nieuws

Spaceshuttles langer in dienst?

Geplaatst op 14-03-2010 om 19u05 door Bert Carrein - 2230 keer gelezen
Nieuws

Politici van beide partijen uit Florida hebben woensdag in het Congres een wetsontwerp ingediend om de spacehuttle langer in dienst te houden, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld. Het ontwerp gaat in tegen de beslissing om in 2010 het ruimteveer op stal te zetten en het recente besluit om het "vervangende" Constellation-programma te schrappen.

Na het dodelijk ongeluk met het ruimteveer Columbia in 2003 was beslist eind 2010 een punt te zetten achter het shuttleprogramma. Enkele weken geleden besliste president Barack Obama daarbovenop de geplande bemande vluchten naar de Maan en Mars, plus de ontwikkeling door de NASA van een nieuw ruimtetransportsysteemte te stoppen. Er is becijferd dat dit 23.000 jobs zou kosten in Florida. Bovendien zijn de Amerikanen voor bemand ruimtetransport afhankelijk van de Russen tot de privésector een nieuw systeem heeft ontwikkeld.

In beide kamers van het Congres is nu wetgeving ingediend om geld te voorzien voor twee bijkomende shuttlevluchten per jaar en om de drie shuttles pas uit dienst te nemen tot er een echte vervanger is of todat het ruimteveer niet meer nodig is voor het ruimtestation ISS, aldus Florida Today.

Maar hét grote probleem is geld, voegt de krant er meteen aan toe. Volgens shuttleprogrammamanager John Shannon moet de NASA nu maandelijks 200 miljoen dollar op tafel leggen voor zijn shuttles, of ze nu vliegen of niet.

Bovendien is er een veiligheidsprobleem: sommige deskundigen voeren aan dat het tijd wordt het verouderde ruimtetuig in de mottenballen te leggen, aldus Florida Today.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aftellen voor ruimteveer Endeavour begonnen
Lees ook: NASA hoopt Discovery op 13 maart te lanceren
Lees ook: NASA wil uitstel Endeavour afwenden
Lees ook: Atlantis losgekoppeld van ruimtestation ISS
Lees ook: Lancering Atlantis verder teruggeschoven
Lees ook: Aftellen lancering Atlantis begonnen (Update: uitstel dreigt)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.