Nieuws

Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet

Geplaatst op 18-03-2010 om 16u36 door Bert Carrein - 2797 keer gelezen
Nieuws

Een Europees team van een zestigtal astrofysici, onder wie een wetenschapper van de Luikse universiteit ULg, heeft een "bijzonder interessante" nieuwe planeet ontdekt nadat de onderzoekers 145 dagen lang metingen uitgevoerd hebben in 2008. De onderzoekers, doopten hun vondst CoRoT-9b.

De planeet lijkt qua afmetingen op Jupiter, draait om een ster, vergelijkbaar met de Zon, in het sterrenbeeld Serpens en bevindt zich op zo'n 1.500 lichtjaar van de Aarde. De oppervlaktetemperatuur van de planeet draait rond 100 graden Celsius. Dat biedt volgens de onderzoekers opportuniteiten om een nieuw meteorologisch systeem te bestuderen.

De wetenschappers baseerden zich op gegevens aangeleverd door de Europese satelliet CoRoT en de spectograaf HARPS van het Europese observatorium ESO in Chili. "We zullen onze kennis over grote en koude planeten gevoelig verbeteren, niet alleen over hun structuur, maar ook over hun atmosferische kenmerken", zegt Michaël Gillon, onderzoeker van de Luikse universiteit en lid van het team rond CoRoT waarin België een grote inbreng heeft.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vijfde planeet rond ster gevonden
Lees ook: Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door CoRoT
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Weerkaatst licht van exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.