Nieuws

Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet

Geplaatst op 18-03-2010 om 16u36 door Bert Carrein - 2601 keer gelezen
Nieuws

Een Europees team van een zestigtal astrofysici, onder wie een wetenschapper van de Luikse universiteit ULg, heeft een "bijzonder interessante" nieuwe planeet ontdekt nadat de onderzoekers 145 dagen lang metingen uitgevoerd hebben in 2008. De onderzoekers, doopten hun vondst CoRoT-9b.

De planeet lijkt qua afmetingen op Jupiter, draait om een ster, vergelijkbaar met de Zon, in het sterrenbeeld Serpens en bevindt zich op zo'n 1.500 lichtjaar van de Aarde. De oppervlaktetemperatuur van de planeet draait rond 100 graden Celsius. Dat biedt volgens de onderzoekers opportuniteiten om een nieuw meteorologisch systeem te bestuderen.

De wetenschappers baseerden zich op gegevens aangeleverd door de Europese satelliet CoRoT en de spectograaf HARPS van het Europese observatorium ESO in Chili. "We zullen onze kennis over grote en koude planeten gevoelig verbeteren, niet alleen over hun structuur, maar ook over hun atmosferische kenmerken", zegt Michaël Gillon, onderzoeker van de Luikse universiteit en lid van het team rond CoRoT waarin België een grote inbreng heeft.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd
Lees ook: Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan
Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: De VS willen Europa inhalen in de zoektocht naar exo-aardes
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Bewegingen van exoplaneet voor het eerst gevolgd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.