Nieuws

Deeltjesversneller LHC zet wereldrecord neer

Geplaatst op 20-03-2010 om 01u28 door Bert Carrein - 2965 keer gelezen
Nieuws

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN, heeft een nieuw wereldrecord neergezet. Dat heeft het CERN in Genève vandaag meegedeeld.

Om 05.20 uur werden twee protonbundels tot elk 3,5 tera-elektronenvolt (TeV) door de 27 km tunnel onder de Frans-Zwitserse grens versneld. Nooit tevoren is zo'n hoge energie bekomen in een deeltjesversneller, jubelt het CERN. De prestatie is een belangrijke stap naar de eigenlijke start van het onderzoeksprogramma. De volgende stap is botsingen tussen protonen te verkrijgen met een energie van 7 TeV (3,5 TeV per straal). Na herconfiguratie wordt 14 TeV beoogd.

Wetenschappers willen met de LHC de laatste fundamentele vragen over de materie beantwoord zien te krijgen. Met de botsingen worden de gebeurtenissen na de oerknal nagebootst. De hoop is deeltjes te vinden die slechts in de theorie bestaan, zoals in het bijzonder het Higgs-Boson.

De LHC werd op 10 september 2008 in dienst genomen, maar na enkele dagen verstoorden pannes de werking. De huidige cyclus is in november 2009 begonnen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller ligt plat tot lente volgend jaar
Lees ook: Mysterieuze, kosmische achtergrondruis ontdekt
Lees ook: "Tijdreizende deeltjes saboteren deeltjesversneller"
Lees ook: Zeer jonge, massieve stelsels gevonden
Lees ook: Op zoek naar het Higgs-deeltje
Lees ook: Deeltjesversneller CERN na drie maanden opnieuw opgestart

Bekijk alle berichten uit deze categorie.