Nieuws

Kaart van de Melkweg wordt verder uitgebreid

Geplaatst op 14-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1630 keer gelezen
Nieuws

Een team van astronomen, onder leiding van de Groningse sterrenkundige Maarten Breddels, heeft de afstanden van twintigduizend nabijgelegen sterren in de Melkweg bepaald voor RAVE, het Radial Velocity Experiment. Deze stercatalogus is beschikbaar voor sterrenkundigen over de hele wereld om ons sterrenstelsel te doorgronden. Uiteindelijk zal de catalogus groeien tot een miljoen sterren.

Bijna twaalf jaar geleden produceerde de Europese satelliet Hipparcos een catalogus met de geprojecteerde snelheden van de sterren op de hemelbol. Later, toen de snelheden van deze sterren in de gezichtslijn werden gemeten, kregen astronomen een compleet beeld van de nabije sterren en hun bewegingen. Het is relatief makkelijk de posities van sterren op de hemelbol te meten, maar het bepalen van de afstand van een ster tot de aarde stelt eisen aan de observatietijd en modelleertechnieken.

Alleen wanneer de afstand bekend is, is het mogelijk te bepalen hoe snel de sterren echt bewegen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk te bepalen hoeveel massa de Melkweg bevat, of om sterstromen te ontdekken waarmee we de geschiedenis van ons sterrenstelsel beter leren begrijpen.


Film gemaakt door Gal Matijevic

Bron: THe Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sagittarius en de de centrale melkweg
Lees ook: De Melkweg tijdens de vakantie
Lees ook: Open sterrenhoop in Cygnus
Lees ook: Niet alle planeten draaien rond een ster
Lees ook: De sterren in het centrum van de Melkweg
Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts

Bekijk alle berichten uit deze categorie.