Nieuws

Nieuwe inzichten in Eta Carinae

Geplaatst op 23-06-2007 om 17u27 door Bert Carrein - 3511 keer gelezen
Nieuws

Eta Carinae is een mysterieuze, extreem heldere en onstabiele ster, die zich slechts - astronomisch gezien dan - op een steenworp van hier bevindt: ongeveer 7500 lichtjaar. Men denkt dat deze ster zijn brandstof zeer snel verbruikt waardoor het einde van de ster - een gigantische explosie - snel in zicht komt. Wanneer Eta Carinae explodeert zou er op Aarde een spectaculair vuurwerk te zien zijn. Het zou misschien zelfs de Maan kunnen overtreffen qua helderheid. Het einde van de ster werd aangekondigd door de recente ontdekking van 'SN2006gy', een supernova in een nabijgelegen sterrenstelsel wat de helderste supernova ooit waargenomen was. Het onregelmatige gedrag van deze geëxplodeerde ster suggereert dat Eta Carinae elk moment zou kunnen exploderen.

Eta Carinae, een ster die 100 tot 150 keer massiever is dan onze Zon, is bij het punt aangekomen is van onstabiel evenwicht waar de zwaartekracht van de ster bijna in evenwicht wordt gebracht door de uitgaande druk van de intense straling die wordt geproduceerd in de nucleaire kern. Dit betekent dat lichte verstoringen van de ster enorme gasuitstotingen uit het oppervlak zouden kunnen veroorzaken. In 1840 had Eta Carinae een gigantische uitstoting van wel meer dan 10 keer de massa van onze Zon. Daardoor werd de ster onmiddellijk de tweede-helderste ster aan de hemel. Zo'n explosies zorgen er doorgaans voor dat de ster in kwestie in kleine deeltjes zou splijten, maar om de een of andere reden heeft Eta Cariane dit toch overleefd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

De laatste composiet-afbeelding toont de resten van deze ongelooflijke gebeurtenis met nieuwe informatie van NASA's Chandra X-ray Observatorium en de Hubble-ruimtetelescoop. De blauwe delen op bovenstaande afbeelding geven de optische emissie van het uitgestoten gas en stof weer, gedetecteerd door Hubble. Dit puin toont het tweepolaire omhulsel rondom de ster, die dichtbij het helderste punt van de optische emissie ligt. Dit omhulsel zelf is ook omhuld door een haveloze wolk van vaag materiaal.

Chandra's informatie, weergegeven in geel en oranje, toont de emissie van X-straling geproduceerd wanneer materiaal, afgeworpen van Eta Carinae, botst met het nabijgelegen gas en stof zodat het gas wordt verhit tot een miljoen graden Celsius. Deze hete sluier breidt zich uit ver voorbij koelere, optische nevels en vertegenwoordigt de buitenrand van het interactiegebied. De observaties van X-straling tonen aan dat het uitgeworpen materiaal verrijkt werd met complexe atomen, vooral stikstof, wordt gekookt in het binnenste van de ster en wordt opgeworpen tot aan het oppervlak. De Chandra observaties geven ook weer dat de binnenste, optische nevel zwakjes gloeit door de reflectie van X-stralen. De X-straling gereflecteerd door de optische nevels zijn afkomstig van plaatsen zeer dichtbij de ster zelf. Deze stralen werden geproduceerd door de botsing van de wind uit het oppervlak van Eta Carinae (met een snelheid van ongeveer 1,5 miljoen km per uur) en de wind van de nabijgelegen ster (nog ongeveer 5 maal sneller).

Deze nabijgelegen ster is niet onmiddellijk zichtbaar in deze afbeelding maar variaties in X-straling in de omgeving van de ster duidt op de aanwezigheid van de ster. Astronomen weten niet welke rol deze ster speelt in de evolutie van Eta Carinae, of welke rol deze in de toekomst zal hebben.

Bron: http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=22927

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vorming van reuzensterren door hulpsterren
Lees ook: Thorium gedetecteerd in reuzenster
Lees ook: Mysterieus raadsel rond rode reuzen wordt steeds groter

Bekijk alle berichten uit deze categorie.