Nieuws

Het onvoorspelbare magnetisch veld van de Aarde

Geplaatst op 09-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 5418 keer gelezen
Nieuws

Het is bijna onmogelijk om op lange termijn te voorspellen wanneer het magnetisch veld van de aarde zal omdraaien, zoals dat eerder in de geschiedenis al gebeurde. Dat blijkt uit een Franse studie. Wetenschappers van de Universiteit van Parijs hebben een computersimulatie van het magnetisch veld gemaakt, die is gebaseerd op gegevens over de buitenkern van de aarde.

In deze aardlaag zit vloeibaar ijzer dat constant in beweging is en elektriciteit opwekt die het magnetisch veld op aarde veroorzaakt. Maar op basis van gegevens zoals viscositeit, temperatuurverschillen en elektrische geleiding konden de wetenschappers alleen op korte termijn voorspellen wanneer het magnetisch veld in hun simulatie omkeerde.

Hun voorspellingen waren slechts plausibel als ze een periode besloegen van maximaal een of twee decennia. Langer van tevoren kunnen we een omslag van het magnetisch veld op aarde waarschijnlijk niet zien aankomen, zo suggereren de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters. “Je kunt het een beetje vergelijken met het voorspellen van het weer”, verklaart hoofdonderzoeker Gauthier Hulot in het Britse tijdschrift New Scientist.

Het magnetisch veld op aarde is in de loop van de geschiedenis al een aantal keer omgekeerd. Dat is gebleken uit geologisch onderzoek. De magnetische noord- en zuidpool wisselden waarschijnlijk ongeveer 800.000 jaar geleden voor het laatst van plek. Een omslag van het magnetisch veld zou grote gevolgen kunnen hebben voor de mensheid.

Tijdens de ommekeer wordt de aarde mogelijk bloot gesteld aan een grote hoeveelheid kosmische straling. Ook satellieten en andere bepaalde elektronische apparaten zouden waarschijnlijk niet meer goed functioneren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het gat in de ozonlaag is weer groter geworden
Lees ook: 'Sprite' bliksems verklaard
Lees ook: Suitsat-1: Een vrijzwevend ruimtepak
Lees ook: Methaan in de atmosfeer
Lees ook: Klimaat versus economie
Lees ook: Mogelijke meteorietinslag in Peru

Bekijk alle berichten uit deze categorie.