Nieuws

Zwaartekracht blijft een groot raadsel

Geplaatst op 13-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 11800 keer gelezen
Nieuws

Een analyse van meer dan 70.000 sterrenstelsels, uitgevoerd door Amerikaanse en Zwitserse sterrenkundigen, heeft aangetoond dat de regels van Einsteins relativiteitstheorie ook op afstanden van meer dan drie miljard lichtjaar geldig zijn.

Verder toont hun analyse aan dat de aanwezigheid van donkere materie nog steeds de beste verklaring is voor het feit dat sterrenstelsels en clusters bewegen alsof ze de invloed ondervinden van een onzichtbare massa. Alternatieve zwaartekrachtstheorieën zoals de tensorvector-scalar-zwaartekracht (TeVeS), die het bestaan van donkere materie proberen te omzeilen, kunnen de waargenomen zwaartekrachtseigenschappen van clusters van sterrenstelsels niet verklaren.

Het nieuwe resultaat is overigens in strijd met een ander onderzoek, dat eind vorig jaar werd gepubliceerd. Uit dat onderzoek, dat zich op het nog verdere heelal richtte, bleek dat de relativistische beschrijving van de zwaartekracht op afstanden van 8 tot 11 miljard lichtjaar niet voldoet.

Hoe deze eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden, is nog onduidelijk. Mogelijk zal gewacht moeten worden op een nieuwe generatie ruimtemissies, zoals de Joint Dark Energy Mission (JDEM) en Euclid. De resultaten daarvan worden echter pas over tien tot vijftien jaar verwacht.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Veel gasmassa verstopt zich in het heelal
Lees ook: Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Waterstofperoxide ontdekt in de ruimte
Lees ook: Bolvormige sterrenhopen zijn overlevers galactisch bloedbad
Lees ook: Waar komt het stof in de ruimte vandaan?
Lees ook: Botsing van clusters werpt licht op raadsel donkere materie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.