Nieuws

Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen

Geplaatst op 12-07-2009 om 12u03 door Bert Carrein - 2264 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse sterrenkundigen hebben vastgesteld dat sterren van een pas in 2003 ontdekt type - de zogeheten ultrakoele subdwergen - heel andere banen binnen het Melkwegstelsel volgen dan normale sterren. Ultrakoele subdwergen hebben opmerkelijk lage temperaturen en bevatten weinig elementen zwaarder dan waterstof en helium.

De kleine sterren zijn in sommige gevallen maar net iets groter dan een bruine dwerg ('mislukte ster'). Ze produceren ook maar weinig licht, wat er ongetwijfeld toe heeft bijgedragen dat er nog maar enkele tientallen van ontdekt zijn. Toch viel het Adam Burgasser van het Massachusetts Institute of Technology op dat veel van die sterretjes een bijzonder hoge baansnelheid hebben.

Uit nadere analyse blijkt nu dat de ultrakoele subdwergen niet alleen heel snel zijn, maar ook de meest vreemde banen hebben. Sommige volgen langgerekte trajecten die hen naar het hart van het Melkwegstelsel voeren, andere wagen zich juist heel ver naar buiten. Bovendien bevinden de ultrakoele subdwergen zich vaak duizenden lichtjaren boven of onder de schijf van het Melkwegstelsel, waar bijna alle andere sterren te vinden zijn.

Berekeningen laten zien dat de ultrakoele subdwergen eigenlijk thuishoren in de zogeheten halo - het ijle omhulsel - van ons Melkwegstelsel, waar de oudste populatie van sterren te vinden is. Eén van de onderzochte sterren zou zelfs een bezoeker van een ander sterrenstelsel kunnen zijn. Deze ster, 2MASS 1227-0447 geheten, waagt zich tot op 200.000 lichtjaar van het melkwegcentrum.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Extreem lichte bruine dwergen ontdekt
Lees ook: Bruine dwergen schaarser dan gedacht
Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?
Lees ook: Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt
Lees ook: Meest nabije bruine dwerg ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.