Nieuws

Kwaliteitsonderzoek naar Ariane-5 houdt superraket aan de grond

Geplaatst op 12-04-2010 om 22u02 door Bert Carrein - 1928 keer gelezen
Nieuws

Na enkele vergeefse pogingen om de allereerste Ariane-5 draagraket van dit jaar te lanceren, heef het lanceerbedrijf een kwaliteitsonderzoek van de Europese superraket bevolen, zo is vandaag op de website van het bedrijf met zetel nabij Parijs geplaatst.

Bovendien is samen met de industrie een 'task force' opgezet om de huidige problemen met de draagraket te onderzoeken.

Normaal had de eerste Ariane van 2010 op 24 maart moeten vertrekken. Wegens problemen met de draagraket werd het 26 maart en vervolgens 9 april. Ook toen kon de Ariane niet vertrekken omwille van technische problemen, die keer met het druksysteem. De start werd toen tijdens een incidentrijke aftelling afgeblazen, zonder een nieuwe datum te vermelden. Dat gebeurt pas als het mankement is gevonden en het resultaat van het kwaliteitsonderzoek is onderzocht.

De taskforce moet op 16 april een eerste rapport voorleggen.
De Ariane-5 was aan een vijftigste missie toe, met als nuttige lading een Duitse militaire communicatiesatelliet en een Luxemburgse telecommunicatiesatelliet. Arianespace wilde dit jaar nog zes andere Ariane-5's lanceren.

De Ariane-5 is momenteel de enige zware draagraket ter wereld die twee zware satellieten tegelijk kan meenemen. De superraket vloog al 35 keer op rij zonder te falen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: India wil 60 ruimtemissies lanceren
Lees ook: Commerciële bedrijven bevoorraden ISS
Lees ook: Superraket Delta-IV met spionagesatelliet gelanceerd
Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Aziatische maanrace
Lees ook: Tweede Belgische satelliet succesvol gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.