Nieuws

Magnetische declinatie dit jaar nul in Belgie

Geplaatst op 24-06-2007 om 08u42 door Bert Carrein - 6889 keer gelezen
Nieuws

Goed nieuws voor de Belgische scouts: de naald van een kompas zal voor het eerst sinds lange tijd nagenoeg perfect naar het geografische noorden wijzen in ons land. Het zal de volgende vijf jaar niet nodig zijn om correcties aan te brengen aan de aanduidingen op het kompas.

Het KMI maakte bekend dat de magnetische declinatie in het oosten van het land de komende vijf jaar gelijk zal zijn aan nul. Het westen van het land zal nog wel enkele jaren geduld moeten oefenen: de declinatie is er nu nog gelijk aan -1 graad.

De magnetische declinatie is de hoek tussen het geografische noorden en het magnetische noorden. Ze is positief als de noordpool van een kompasnaald naar het oosten afwijkt, negatief als die naar het westen afwijkt. De declinatie verandert geleidelijk aan in de loop van de jaren, onder invloed van de gigantische convectieve bewegingen van heet vloeibaar ijzer die zich op duizenden kilometers onder onze voeten voordoen.

In 1860 bedroeg de magnetische declinatie in onze streken -17°. Volgens de voorspellingen zal ze vanaf nu positief worden door een toename van ongeveer 0,12° per jaar.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lente-equinox
Lees ook: Het nieuwe jaar duurt een seconde langer
Lees ook: Het beruchte jaar 2012
Lees ook: Ballonnen zullen Van Allen-gordels onderzoeken
Lees ook: Methaan in de atmosfeer
Lees ook: Meer ammoniak in aardse atmosfeer dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.