Nieuws

Magnetische declinatie dit jaar nul in Belgie

Geplaatst op 24-06-2007 om 08u42 door Bert Carrein - 7356 keer gelezen
Nieuws

Goed nieuws voor de Belgische scouts: de naald van een kompas zal voor het eerst sinds lange tijd nagenoeg perfect naar het geografische noorden wijzen in ons land. Het zal de volgende vijf jaar niet nodig zijn om correcties aan te brengen aan de aanduidingen op het kompas.

Het KMI maakte bekend dat de magnetische declinatie in het oosten van het land de komende vijf jaar gelijk zal zijn aan nul. Het westen van het land zal nog wel enkele jaren geduld moeten oefenen: de declinatie is er nu nog gelijk aan -1 graad.

De magnetische declinatie is de hoek tussen het geografische noorden en het magnetische noorden. Ze is positief als de noordpool van een kompasnaald naar het oosten afwijkt, negatief als die naar het westen afwijkt. De declinatie verandert geleidelijk aan in de loop van de jaren, onder invloed van de gigantische convectieve bewegingen van heet vloeibaar ijzer die zich op duizenden kilometers onder onze voeten voordoen.

In 1860 bedroeg de magnetische declinatie in onze streken -17°. Volgens de voorspellingen zal ze vanaf nu positief worden door een toename van ongeveer 0,12° per jaar.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Begin van de herst
Lees ook: Hoe gaat het met het ozongat?
Lees ook: Ballonnen zullen Van Allen-gordels onderzoeken
Lees ook: Deze zomer zit de Noordpool misschien zonder ijs
Lees ook: Mogelijke meteorietinslag in Peru
Lees ook: Waar ligt de rand van de ruimte?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.