Nieuws

Venus geologisch nog steeds in leven

Geplaatst op 18-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1961 keer gelezen
Nieuws

De planeet Venus lijkt geologisch nog altijd in leven te zijn, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA op basis van waarnemingen van zijn onbemande sonde Venus Express gemeld. Aan de hand van de manier waarop zij voor infrarode straling zorgen heeft het Virtis-instrument op de Venus Express relatief jonge lavastromen gevonden, wat aangeeft dat er nog altijd vulkaanuitbarstingen mogelijk zijn op de planeet.

De sterke aanwijzingen zijn gevonden in de vorm van "compositionele verschillen" van het omgevende landschap in drie vulkanische gebieden die geologisch lijken op Hawaii dat bekend staat voor zijn actief vulkanisme. Verondersteld wordt dat door de interactie met elementen in de atmosfeer lavastromen op Venus nog intenser van samenstelling veranderen dan op Aarde, vanwege de hetere en veel dichtere atmosfeer die voornamelijk uit CO2 bestaat.

Voor de onderzoekers zijn de verschillende samenstellingen van de lavastromen een aanwijzing dat de erupties vrij onlangs hebben plaatsgevonden. Daarmee wordt 2.500.000 jaar geleden bedoeld en waarschijnlijk nog recenter. Mogelijk zijn ze nog altijd actief, zegt ESA.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De vulkaan Idunn Mons

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Japanse Venussonde niet in beoogde baan gekomen
Lees ook: Het ooit gesmolten oppervlak van Venus
Lees ook: Venus ontsluierd
Lees ook: Maan verduistert Venus
Lees ook: Venus zorgt voor explosie aan UFO-meldingen
Lees ook: Venus had vroeger veel meer water

Bekijk alle berichten uit deze categorie.