Nieuws

Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten

Geplaatst op 13-04-2010 om 16u32 door Bert Carrein - 7305 keer gelezen
Nieuws

De vondst van 9 nieuwe exoplaneten, gecombineerd met vroegere observaties, zet serieuze vraagtekens achter de huidige theorie omtrent het ontstaan van planeten, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO bekendgemaakt.

Van een staal van 27 planeten buiten ons zonnestelsel bleken er 6 tegengesteld aan de rotatie van hun ster rond die "zon" te draaien. Met het WASP-instrument op de ESO-telescoop in het Chileense La Silla stootten wetenschappers op negen nieuwe exoplaneten, zodat er in totaal nu al 452 planeten buiten ons zonnestelsel bekend zijn. Maar de verrassing kwam bij een combinatie van deze nieuwe met oudere waarnemingen.

De baan van meer dan de helft van alle hete Jupiter-achtige exoplaneten bleek anders gealigneerd dan de rotatieas van hun moederster. Zes exoplaneten, waarvan er twee tot de negen nieuwe behoren, draaien zelfs "in de verkeerde richting". Dit gooit een echte bom in de leer rond exoplaneten en planeetvorming, aldus de ESO.

Planeten worden geacht te ontstaan in de schijf van stof en gas rond een jonge ster. Die protoplanetaire schijf draait in dezelfde richting als de ster. Het lag dus in de lijn van de verwachting dat de nieuw gevormde planeten min of meer in hetzelfde vlak zouden liggen en in dezelfde richting als de rotatie van de ster zouden bewegen. Zoals in ons zonnestelsel het geval is.

Bovendien impliceert een en ander dat hete Jupiter-achtigen anders dan gedacht tot dicht bij hun ster komen, met als belangrijke consequentie dat planetaire stelsels met dergelijke Jupiters wellicht geen Aarde-achtige planeten zouden herbergen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bestaan van waterwereld buiten het zonnestelsel bevestigd
Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: Donkerste planeet gloeit als stukje houtskool
Lees ook: De op 1 na kleinste exoplaneet ontdekt met de Keck telescoop
Lees ook: Kepler vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.