Nieuws

Europese bemanning MARS 500 in ESTEC

Geplaatst op 17-04-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2150 keer gelezen
Nieuws

In juni van dit jaar zullen twee Europeanen mee gaan doen aan een gesimuleerde Marsmissie in Rusland. Samen met drie Russen en een Chinees zullen ze 520 dagen in complete afzondering gaan leven. In oktober 2009 begon de Europese ruimtevaart organisatie ESA met de werving van kandidaten voor deze “Mars reis” In totaal 257 mensen meldden zich aan. Na een stevige selectie bleven 28 mensen over. Vervolgens tien. En uiteindelijk vier: Romain Charles (30) en Arc'hanmael Gaillard (34) uit Frankrijk, Jerome Clevers (28) uit België en Diego Urbina (26) uit Italië.

ESA's directeur voor de bemande ruimtevaart, Simonetta Di Pippo, presenteerde het viertal op maandag 22 maart bij ESTEC in Noordwijk aan de internationale pers: “Een Marsreis is niet alleen een fysieke ervaring. Het is een filosofische en culturele doorbraak. Voordat we echt kunnen gaan, moeten we weten hoe een bemanning bij zo een lange missie functioneert. Naast bedrust studies, astronautentraining en andere isolatiestudies doen we daarom nu mee aan deze 520 dagen durende simulatie.”

“Ik ben blij en trots dat ik aan deze missie mag deelnemen”, zei Romain Charles. “Mars500 is voor mij een kans om deel uit te gaan maken van de ruimtevaartwereld. Iets dat ik al van kinds af aan wil.” Diego Urbina (geboren in Colombia maar opgegroeid in Italië) zei dit over zijn deelname aan het project: “De Mars simulatie is voor mij een kans om in een stoer ruimtepak te mogen werken', grapte hij. Daarna serieus: 'Deze missie maakt me trots. Als straks de eerste mens voetstappen op Mars zet, dan kan ik zeggen: daar heb ik aan bijgedragen.” Jerome Clevers verteld: “Het zal zwaar worden 520 dagen zonder zon, regen en frisse buitenlucht.”

De laatste fase van de training is nu ingegaan. Eind mei worden na de laatste medische keuringen de “prime” en “back-up” bemanning geselecteerd. Twee weken later zal de Mars missie echt beginnen. Op een aantal punten wijkt de Marssimulatie af van de werkelijkheid. Zo is de binnenkant van het 'ruimteschip' een beetje aangekleed om het gezellig te maken. Afval wordt gewoon weggegooid en niet gerecycled. En op het gewicht van de voorraden die meegaan is niet heel streng gelet. Het is vooral een fysiek en psychologisch experiment. Een manier om te kijken wat een langdurige ruimtemissie met zes mannen doet.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Jacques van Oene)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Water onder marsvulkaan?
Lees ook: Het uitbouwen van een kolonie op Mars
Lees ook: Simulatie Marsvlucht van anderhalf jaar in Moskou
Lees ook: Mars het dichtst bij de Aarde
Lees ook: Curiosity schiet laserstralen af op Mars
Lees ook: Zo moet Marsjeep Curiosity landen op de Rode Planeet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.