Nieuws

De Hercules cluster van melkwegstelsels

Geplaatst op 17-04-2010 om 12u18 door Bert Carrein - 4259 keer gelezen
Nieuws

Dit zijn melkwegstelsels in de Hercules Cluster, een archipel van "eiland universi" op slechts 500 miljoen lichtjaar afstand. Deze cluster, ook bekend als Abell 2151, barst van de gas- en stofrijke, stervormende spiraalstelsels, maar telt relatief weinig elliptische stelsels, die maar heel weinig gas en stof en de bijbehorende pasgeboren sterren bevatten.

De kleuren in deze opmerkelijk diepe composietafbeelding tonen duidelijk, dat de stervormende melkwegstelsels blauwer zijn en dat melkwegstelsels met oudere sterpopulaties een ietwat gelige tint hebben. De scherpe opname van het centrum van de cluster bestrijkt ongeveer een halve graad aan de hemel, wat overeen komt met zo'n 4 miljoen lichtjaar op de geschatte afstand van de cluster.

In dit kosmische vergezicht lijken veel stelsels met elkaar te botsen of samen te smelten, terwijl andere een vervormd uiterlijk hebben — overtuigend bewijs dat melkwegstelsels in clusters vaak met elkaar in zwaartekrachtswisselwerking verkeren. Het is zelfs zo, dat men denkt dat de Hercules Cluster zelf het waarschijnlijke resultaat is van de nog altijd voortdurende versmelting van kleinere clusters van melkwegstelsels en dus vergelijkbaar is met jonge clusters in het verre, vroege Heelal.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Tony Hallas

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Geklutst melkwegstelsel Centaurus A
Lees ook: NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant
Lees ook: Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs
Lees ook: Andromeda is een balkspiraalstelsel
Lees ook: De Walvis en de Hockeystick
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.