Nieuws

Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar

Geplaatst op 18-04-2010 om 17u52 door Bert Carrein - 2800 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse sonde Cassini heeft bliksemflitsen op de planeet Saturnus waargenomen, zo heeft de NASA meegedeeld. Wetenschappers konden er zelfs een heuse film van maken, compleet met het gekraak van radiogolven wanneer het bliksemt.

Radiowaarnemingen van Cassini suggereerden al dat het ook in de dampkring van de reuzenplaneet goed tekeer moest gaan, maar de bliksemflitsen waren nog niet eerder in beeld gebracht. Dat kwam voornamelijk doordat de korte flitsen overstraald werden door de heldere ringen van Saturnus.

In augustus 2009 werd het echter wel voor het eerst mogelijk, tijdens een storm die van januari tot oktober huis hield, langer dan eender welk ander bliksemspektakel in ons zonnestelsel. Op het filmpje is een 3.000 kilometer lange wolk in de dampkring te zien, waarin gebieden van een paar honderd kilometer groot oplichten door krachtige, kortdurende bliksemontladingen.

De stormen op Saturnus lijken zeer hevig te zijn. De bliksem licht even helder op als de krachtigste superinslagen op de Aarde. Hoewel de stormen mogelijk krachtiger zijn dan bij ons, komen zij minder vaak voor, zo citeert de NASA Andrew Ingersoll van het California Institute of Technology in Pasadena.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Cassini's blik op Saturnus' maan Rhea
Lees ook: Waterdamp op saturnusmanen
Lees ook: In de schaduw van Saturnus
Lees ook: Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus
Lees ook: Motregen op saturnusmaan Titan
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus herbergt geen ondergrondse oceaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.