Nieuws

HIFI meet organische moleculen in de Orionnevel

Geplaatst op 16-08-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 5159 keer gelezen
Nieuws

De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft in de Orionnevel de chemische vingerafdrukken gevonden van vele organische en anorganische moleculen. HIFI, het Nederlandse meetinstrument van Herschel, onthulde deze vingerafdrukken in de vorm van een zeer gedetailleerd spectrum van de Orionnevel, een van de dichtstbijzijnde kraamkamers van sterren en planeten in ons Melkwegstelsel.

Het spectrum geeft een goede indruk van de schat aan nieuwe informatie die Herschel-HIFI gaat opleveren over hoe organische moleculen zich vormen in de ruimte. Het Orion-spectrum — een grafiek die weergeeft hoeveel licht er van iedere kleur is gemeten — maakt duidelijk dat HIFI uitstekend werkt sinds het ruimte-instrument weer operationeel is (vanaf januari 2010).

Een opvallend kenmerk van het HIFI-spectrum van Orion is het rijke, dichte patroon van 'pieken'. Elke piek in het spectrum vertegenwoordigt licht met een hele specifieke kleur. Doordat ieder molecuul zijn eigen serie kleuren heeft, vertegenwoordigt iedere piek dan ook een specifiek molecuul. De Orionnevel staat bekend als een van de meest veelzijdige chemische fabrieken in de ruimte, en omdat we de chemische processen en de vorming van moleculen nog niet volledig begrijpen is de nevel een ideaal studieobject.

Na eerste bestudering van het patroon van pieken hebben sterrenkundigen een aantal 'gewone' moleculen geïdentificeerd zoals water, koolmonoxide, formaldehyde, methanol, dimethylether, waterstofcyanide, zwaveldioxide, zwavelmonoxide en hun bijbehorende isotopen. Naar verwachting zullen ook nieuwe organische moleculen opduiken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Rechtsbovenin is de Orionnevel zichtbaar, linksonder kun je de Paardekopnevel terugvinden. Credit & Copyright: Dale J. Martin (Massapoag Pond Obs.)

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: T Tauri en Hind's Variabele Nevel
Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied
Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: CG4: Een opengebarsten komeetvormige globule
Lees ook: Röntgenstraling van een reusachtige sterrenkraamkamer
Lees ook: De Magelhaanse morgenstond

Bekijk alle berichten uit deze categorie.