Nieuws

Waarschijnlijk grootste inslagkrater in voorbije eeuw ontdekt

Geplaatst op 30-04-2010 om 15u40 door Bert Carrein - 5435 keer gelezen
Nieuws

Italiaanse onderzoekers hebben een enorme krater ontdekt in Congo. De massale ontbossing in het gebied maakte de krater zichtbaar. De krater heeft een diameter van ongeveer 36 à 46 kilometer en is waarschijnlijk een van de grootste kraters die de voorbije eeuw ontdekt werden. De onderzoekers veronderstellen dat de krater is ontstaan door een inslag van een meteoriet.

Door de enorme omvang van de krater denken ze dat die meteoriet een diameter had van 2 kilometer. De krater is 50 à 60 meter hoger dan de rest van het gebied. Volgens experts tilt de inslag van een meteoriet soms de gesteenten omhoog en dat is waarschijnlijk gebeurd in Congo. Het team onder leiding van Giovanni Monegato van de Italiaanse Universiteit van Padova zal naar het gebied in Congo afreizen om er verdere studies te verrichten.

Het team zal gesteenten van de krater onderzoeken om zo het ware ontstaan ervan te achtehalen. De Italiaanse onderzoekers stelden hun ontdekking voor op de recente Lunar and Planetary Science Conference in de Amerikaanse staat Texas. Eerder werden er al 25 kraters van ongeveer dezelfde grootte als die in Congo ontdekt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Dino's stierven uit door stof
Lees ook: Asteroïde van 70 meter scheerde langs de Aarde
Lees ook: Meteorietinslag zet bestaande theorie op haar kop
Lees ook: Organische verbinding bij inslagen
Lees ook: Einde dinotijdperk door botsing in planetoidengordel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.