Nieuws

Amerikanen vinden vermiste Russische Maanjeep terug

Geplaatst op 30-04-2010 om 15u40 door Bert Carrein - 11439 keer gelezen
Nieuws

Onder andere met behulp van de onbemande VS-Maansonde LRO heeft de NASA de laserreflector van de Sovjet-Russische Maanjeep Loenochod-1 teruggevonden waarvan voor het laatst op 14 september 1971 is gehoord. De reflector is van Franse makelij.

De Sovjet-Unie heeft succesvol twee Maanjeeps op het Maanoppervlak kunnen zetten, de Loenochod-1 en 2. Onlangs is de Loenochod-2 teruggevonden en vorige maand ontwaarde de Amerikaanse Lunar Reconaissance Orbiter (LOR) ook de Loenochod-1 die op 17 november 1970 op de natuurlijke satelliet van de Aarde is geland.

Op 22 april stuurden Tom Murphy en collega's van de Universiteit van Californië in San Diego laserpulsen naar de locatie van de Loenochod-1 en stelden vrij snel vast dat de laserreflector een signaal terugkaatste dat vijf keer helderder was dan dat van de reflector van de Loenochod-1.

De vijf op de maan geplaatste laserreflectors worden gebruikt om de baanbeweging van het hemellichaam tot op de millimeter nauwkeurig te kunnen volgen. Hoe meer reflectors op de maan beschikbaar zijn, des te nauwkeuriger is de baan vast te stellen. De metingen dienen onder meer om meer te weten te komen over de eventuele vloeibare kern van de maan en mogelijke afwijkingen van Einsteins zwaartekrachtswet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Russische Proton-raket mislukt
Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Onbemande Russische cargo wordt nieuw ruimtelab
Lees ook: Rusland komt met ruimtecapsule voor toeristen
Lees ook: Rusland gaat hotel in de ruimte bouwen
Lees ook: Rusland wil bemande vluchten naar de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.