Nieuws

Voor het eerst waterijs op asteroïde gevonden

Geplaatst op 01-05-2010 om 10u47 door Bert Carrein - 2067 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben voor het eerst waterijs en organische molecules aangetroffen op het oppervlak van een asteroïde, zo heeft de Universiteit van Centraal Florida bekendgemaakt. De vondst kan meer leren over het ontstaan van oceanen en leven op Aarde vier miljard jaar geleden.

Twee onafhankelijke teams loerden met de bijna-infrarode telescoop van de NASA op de Mauna Kea in Hawaï naar 24 Themis, een rotsblok dat op zowat 480 miljoen km afstand rond de Zon draait en een van de grootste is in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Met name gingen de vorsers het gereflecteerde zonlicht na terwijl 24 Themis roteerde.

Tot hun verrassing stootten de wetenschappers op waterijs en op koolstof gebaseerde stoffen die gelijk verspreid bleken te zijn. Het ijs hoorde er volgens de universiteit eigenlijk bijna niet te zijn, want oppervlakte-ijs is op asteroïden maar een kort leven beschoren want het zou er te warm zijn om er lang te gedijen.

Mogelijke verklaring is dat het in de ondergrond zat en boven is gekomen bij vele botsingen met andere steenklompen. Ofwel verdampt het ijs vanuit de ondergrond en condenseert het kort op het oppervlak, aldus de BBC. De vondst is van groot belang als men ervan uitgaat dat een asteroïde als 24 Themis ooit met onze Aarde heeft gebotst en ons water heeft gebracht, aldus onderzoeksleider Humberto Campins.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Rosetta triomfeert
Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia
Lees ook: Een waarschuwingssysteem voor asteroïden?
Lees ook: In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.